Keks - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepis

Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dużą ilością orzechów i suszonych lub kandyzowanych owoców. Zwykle jest pieczony w wąskiej, prostokątnej formie. Keks bardzo często pojawia się na świątecznym stole, w okresie zimowym można kupić go również w sklepach. Ile kalorii ma keks?

Keks to ciasto z bakaliami pieczone w prostokątnej formie.Keks to ciasto z bakaliami pieczone w prostokątnej formie.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest keks?

Keks to ciasto biszkoptowe lub babka piaskowa z dodatkiem bakalii, czyli mieszanki suszonych i kandyzowanych owoców oraz posiekanych orzechów.

Keks najczęściej wypiekany jest w wąskiej, prostokątnej formie. Jest znany od starożytnego Rzymu, w tradycyjnym przepisie nie mogło zabraknąć miodu, orzeszków piniowych, rodzynek i owoców granatowca.

W Polsce przyjęło się, że im lepsza zawartość bakalii w cieście, tym lepiej. Zwykle do wypieku dodaje się rodzynki, figi, orzechy i kandyzowane owoce. Spożycie keksu wzrasta znacząco w okresie świątecznym.

Ciasto wygląda podobnie w Kanadzie i Niemczech, często posypuje się go dodatkowo cukrem pudrem. W Bułgarii i Australii cieszy się na tyle dużą popularnością, że można kupić go przez cały rok. Jest przygotowywany z dodatkiem kakao, rodzynek i orzechów włoskich.

Na Bahamach natomiast bakalie moczy się w rumie, a ciasto po wyjęciu z piekarnika również polewa się alkoholem. W Wielkiej Brytanii dużym uznaniem cieszy się keks w marcepanie.

Kalorie i wartości odżywcze keksa

Keks w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 385 kcal,
  • tłuszcze łącznie - 17,5 g,
  • tłuszcze nasycone - 7,08 g,
  • tłuszcze jednonienasycone - 7,45 g,
  • tłuszcze wielonienasycone - 1,91 g,
  • cholesterol - 87 g,
  • węglowodany - 53,7 g,
  • białko - 6,5 g,
  • błonnik - 5,7 g,
  • sacharoza - 15,5 g,
  • sód - 91 mg,
  • potas - 337 mg,
  • wapń - 103 mg,
  • fosfor - 145 mg,
  • magnez - 33 mg,
  • żelazo - 1,6 mg,
  • cynk - 0,77 mg,
  • miedź - 0,19 mg,
  • witamina A - 163 µg.
  • witamina E - 2,92 mg,
  • witamina B1 - 0,07 mg,
  • witamina B2 - 0,18 mg,
  • niacyna - 0,63 mg,
  • witamina B6 - 0,09 mg,
  • witamina B12 - 0,27 µg,
  • witamina C - 0,3 mg,
  • witamina D - 0,8 µg.

Keks a zdrowie

Keks to produkt wysokokaloryczny i tuczący, 100 gramów ciasta dostarcza organizmowi ponad 380 kalorii. W składzie przeważają kwasy tłuszczowe nasycone i jednonienasycone oraz węglowodany.

Do keksa dodaje się duże ilości posiekanych owoców i orzechów, ale mimo to nie jest on produktem wartościowym pod względem zawartości witamin i substancji odżywczych.

Większość z nich występuje w śladowych ilościach, z wyjątkiem witaminy A, D i E, a także żelaza, fosforu i miedzi. Keks warto jeść z umiarem, w niewielkich ilościach i niezbyt często.

Spożycie ograniczyć powinny osoby z nadwagą lub otyłością, cukrzycy i pacjenci z chorobami układu pokarmowego lub sercowo-naczyniowego.

Klasyczny przepis na keks

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 450 g bakalii (rodzynki, daktyle, mieszanka orzechów, kandyzowane owoce),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Bakalie wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem na pół godziny. Po upływie tego czasu wodę odlewamy, a całość siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy z mąką ziemniaczaną.

W dużej misce ucieramy żółtka, cukier i masło na puszystą i jednolitą masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy delikatnie obie masy w jedną.

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Prostokątną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka