3 z 6Parówki
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów parówek, mogą być z mięsa wieprzowego, drobiowego, z dodatkiem sera lub warzyw. W najbardziej popularnych parówkach zawartość mięsa sięga do 30 do 50 proc. Droższe parówki mogą mieć nawet większą ilość mięsa, czyli ok. 90 proc.
Jednak większość z nas jada zapewne zwykłe parówki, których zawartość mięsa to jakaś połowa składu. Co znajduje się wobec tego w drugiej połowie? To między innymi woda, stabilizatory, glutaminian, izoaskorbinian, difosforany, trifosforany E451, E452, E621, E250, itd.
Jeśli ktoś z nas wyobrażał sobie, że jest to jedynie zmielone mięso, to poważnie się mylił. W rzeczywistości są tłuste i naszpikowane chemią. Za to znajdują się w nich niskogatunkowe tłuszcze, resztki mięsa, korpusy i kości. Im taniej tym gorzej.