2 z 6Żelki
Są pyszne, słodkie, kwaśne, kolorowe i z nadzieniem. Każdy z nas wie, że żelki w swoim składzie mają żelatynę, czyli naturalną substancję pozyskiwaną za pomocą częściowej hydrolizy kolagenu, który znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach zwierzęcych. Rzeczywistość wygląda trochę inaczej. Żelatyna E 441 wykorzystywana do produkcji żelek wcale nie jest taka zdrowa.
Żelatyna dodawana do żelek jest pełna emulgatorów, środków żelujących, zagęszczaczy. Znajduje się w niej również substancja stosowana w kosmetyce, która ma poprawiać zachowanie tekstury wyrobów. W żelkach można odnaleźć także cały szereg barwników, m.in. E-104, E-122, E-124, E-129, które mogą powodować nadaktywność u dzieci. Na domiar złego są jednymi z najbardziej szkodliwych słodyczy dla zdrowia, ponieważ oblepiając zęby tworzą słodką otulinę, która jest idealną pożywką dla bakterii.
Już jakimś czas temu do sieci został wrzucony krótki film pokazujący proces powstawania tego słodkiego przysmaku. Obejrzało go już ponad 13 mln widzów. Uwaga! Film dla niektórych może mieć zbyt brutalne sceny.
Zobacz także: 8 sposobów na zwalczenie uzależnienia od słodyczy