Kiełki słonecznika – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Kiełki słonecznika są bardzo popularne. Można je kupić w wielu sklepach, ale i wyhodować samodzielnie w domu. Zdecydowanie warto po nie sięgać, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witamin i minerałów oraz białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych Jakie są ich walory prozdrowotne? Jak je jeść?
1. Co to są kiełki słonecznika?
Kiełki słonecznika, czyli rośliny we wczesnej fazie wzrostu, otrzymuje się z nasion. Słonecznik (Helianthus L.) to rodzaj roślin z rodziny astrowatych, która obejmuje około 70 gatunków.
Najpopularniejszy jest Helianthus annuus L. To ważna roślina oleista i paszowa. Uprawia się ją także ze względu na walory ozdobne, smakowe i lecznicze.
Z nasion słonecznika otrzymuje się dwa rodzaje kiełków: jasne i krótkie oraz dłuższe zielone pędy z krótką łodyżką i pierwszymi listkami. Wszystkie są źródłem wielu cennych witamin i związków mineralnych, a także łatwo przyswajalnych składników odżywczych wytwarzanych podczas procesu kiełkowania: białek, tłuszczów. Co interesujące ich ilość jest większa niż w pełni wykształconych częściach jadalnych roślin.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Właściwości odżywcze kiełków słonecznika
Kiełki słonecznika to prozdrowotny produkt spożywczy oraz ważny i cenny składnik diety. Są one zasobne w witaminy i minerały, takie jak:
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6,
- witamina A,
- witamina C,
- witamina D,
- witamina E,
- witamina K,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- cynk,
- potas,
- magnez,
- jod,
- kobalt,
- krzem,
- mangan,
- selen.
Ponadto stanowią źródło:
- antyoksydantów,
- pektyny,
- lecytyny,
- fosforanów,
- saponiny,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- białka.
To dlatego kiełki słonecznika mają wiele walorów prozdrowotnych:
- pomagają zachować zdrowe kości i zęby,
- przyspieszają procesy przemiany materii, zwłaszcza metabolizm węglowodanów i tłuszczów,
- działają przeciwnowotworowo, zapobiegają rozwojowi takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca,
- zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu,
- dobrze wpływają na układ nerwowy,
- wykazują właściwości przeciwzapalne, poprawiają naturalną odporność,
- wzmacniają serce i naczynia krwionośne, wpływają na procesy krwiotwórcze i działanie układu krwiotwórczego,
- mają pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci, pomagają opóźniać procesy starzenia. Warto pamiętać, że o ile nasiona słonecznika są dość kaloryczne, o tyle 100 g kiełków słonecznika dostarcza jedynie 31 kcal.
3. Jak hodować kiełki słonecznika?
Kiełki słonecznika można kupić w wielu sklepach lub wyhodować samodzielnie w domu z ziaren łuskanych lub w łupinach. Kiełki słonecznika z ziaren łuskanych są krótkie i białe, mają lekko zaróżowione pędy, zaś te z nasion w łupinach są długie, a ich pędy są zielone. Kiełkować można zarówno nasiona przeznaczone do uprawy, jak i te pozyskane z własnego ogrodu.
Hodując kiełki w domu należy zaopatrzyć się w kiełkownicę, ewentualnie przygotować duży słoik lub woreczek przeznaczony do kiełkowania. W przypadku kiełków z nasion w łupinach wykorzystuje się pojemnik z ziemią.
Kluczowe jest namaczanie ziaren w wodzie przez 10-12 godzin, następnie ich dokładne wypłukanie. Gdy po namoczeniu w wodzie na powierzchni pływają przezroczyste błonki nasienne, należy je zebrać i usunąć.
Trzeba pamiętać o codziennym podlewaniu, odprowadzaniu nadmiaru wody i zapewnieniu nasionom dostępu powietrza. Czas kiełkowania słonecznika z łuskanych nasion wynosi 2-3 dni. Po tym czasie kiełki należy zebrać i zjeść albo włożyć do lodówki.
W przypadku hodowli kiełków w ziemi około 7-10 dnia rośliny powinny zrzucić łupinę z nasion. Kiedy pojawią się pierwsze listki, kiełki są gotowe do jedzenia, choć można poczekać, by się wzmocniły. Zielone pędy ścina się nożycami około 2 cm nad powierzchnią ziemi. Je również można przechowywać w lodówce, ale i ścinać stopniowo przez kilka dni.
4. Jak jeść kiełki słonecznika?
Kiełki nasion słonecznika najlepiej jeść na surowo, dodając je do kanapek, sałatek i surówek (zarówno z sałaty, jak i z pieczonych buraków), a także zup i wielu dań. Można je traktować jako alternatywę dla natki pietruszki czy kopru.
Nie tylko świetnie smakują i są zdrowe, ale i dobrze wyglądają, stanowiąc oryginalną ozdobę potrawy. Można je dodawać do sushi, tortilli i pity, a także koktajli warzywno-owocowych.
Ze względu na swoje właściwości odżywcze kiełki słonecznika są polecane zwłaszcza osobom, które przestrzegają zasad diety wegetariańskiej i wegańskiej.