3 z 7Bogata w błonnik
(123rf.com) Tylko 80 g ugotowanej brukselki zawiera 2 g błonnika, co stanowi 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik
80 g ugotowanej brukselki zawiera 2 g błonnika, co stanowi 8 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik działa w naszych jelitach jak miotełka. Pomaga pozbyć się bolesnych i uciążliwych zaparć, usuwając z jelit zalegające w nich złogi i resztki pokarmowe. Pomaga też w trawieniu tłustych i ciężkostrawnych produktów.
Zwiększone spożycie błonnika wiąże się również z innymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zmniejszenie ryzyka chorób serca i poprawa kontroli poziomu cukru we krwi. Obecne wytyczne zalecają spożywanie co najmniej 25 g błonnika dziennie. Dlatego ważne jest, aby dostarczać go organizmowi z różnych źródeł.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat owoców i warzyw, których nie należy jeść jesienią i zimą
Zobacz także: Ma więcej kwasów omega-6, ale może być toksyczny. Jak wybrać zdrowszą rybę?