Kiszone jabłka - wpływ na zdrowie, przepis, co zrobić z kiszonych jabłek

Kiszone jabłka to doskonała propozycja dla miłośników kiszonek. Kiszenie jest metodą, która pozwala konserwować żywność z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Fermentacja ta zachodzi przy udziale bakterii mlekowych. Czy kiszone jabłka są zdrowe? W czym najlepiej kisić owoce?

Kiszone jabłka to doskonała propozycja dla miłośników kiszonek.Kiszone jabłka to doskonała propozycja dla miłośników kiszonek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czy kiszone jabłka są zdrowe?

Kiszone jabłka dostarczają naszemu organizmowi szereg cennych witamin oraz składników mineralnych. Jabłka stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B.

Zawierają także fosfor, siarkę, wapń, magnez, żelazo, kwercetynę oraz błonnik pokarmowy.

Posiadają one wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Działają na organizm przeciwutleniająco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwcukrzycowo, antykacerogennie oraz przeciwmiażdżycowo.

Podczas fermentacji mlekowej dochodzi do powstania ryboflawiny. Substancja ta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyspiesza przemianę materii, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów, a także przyspiesza regenerację tkanek.

Bakterie odpowiadające za fermentację mlekową, te z rodzaju Lactobacillales, przyczyniają się do powstania antyoksydantów w kiszonkach. Antyoksydanty przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu oraz neutralizują wolne rodniki.

W jakim naczyniu kisić jabłka?

Do kiszenia jabłek doskonale sprawdzi się duży, szeroki słój szklany ze zwężoną szyjką. Zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów, pamiętaj o dokładnym umyciu oraz wyparzeniu naczynia.

Słoik żaroodporny można bez problemu wyparzyć w piekarniku, z kolei słoik posiadający grube, nieżaroodporne szkło, najlepiej wyparzać w temperaturze 60 lub 70 stopni Celsjusza. Nie zapomnij również o wyparzeniu zakrętki.

Przepis na kiszone jabłka

Do przyrządzenia kiszonych jabłek potrzebne są następujące składniki:

  • jabłka (3 kilogramy),
  • imbir (kawałek, pokrojony w drobne plasterki),
  • goździki (10 sztuk),
  • cynamon (1 laska),
  • solanka, czyli woda w połączeniu z solą kamienną niejodowaną, w proporcjach co najmniej 1 łyżka soli na litr wody.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyte jabłka przełóż do stoika. Po nałożeniu dwóch warstw owoców dodaj imbir, cynamon oraz goździki. Zalej jabłka wcześniej przegotowaną i ostudzoną solanką o temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Zalewa powinna w pełni pokrywać owoce w taki sposób, by nie wypływały one na powierzchnię.

Duży słoik zakręć przy użyciu zakrętki, a następnie odstaw w zaciemnione miejsce. W pomieszczeniu nie powinno być zbyt zimno. Optymalna będzie temperatura 22 stopni Celsjusza. Po dwóch dniach przełóż w chłodne oraz zaciemnione miejsce o temperaturze ok. 17 stopni Celsjusza. Po miesiącu jabłka są gotowe do spożycia.

Co zrobić z kiszonych jabłek?

Kiszone jabłka można spożywać solo lub w połączeniu z innymi produktami. Ten rodzaj kiszonek idealnie współgra z marynowanymi śledziami, pieczonymi mięsami np. pieczoną kaczką lub gęsiną. Kiszonki tego rodzaju doskonale pasują także do dziczyzny. Kiszone jabłka mogą stanowić również ciekawy dodatek do bigosu lub czerwonej kapusty.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka