Kiszonki z pokrzywy, kukurydzy, lucerny. Jak zrobić i przechowywać?

Kiszonki wykonane z kukurydzy, lucerny czy pokrzyw to nawóz dla roślin i pasza dla zwierząt. Bogate w witaminy, wzmacniają korzenie roślin, a także pobudzają laktację i mineralizację kości zwierząt.

Kiszonki często stosowane są przez hodowców krów mlecznychKiszonki często stosowane są przez hodowców krów mlecznych
Źródło zdjęć: © 123RF

Lecznicze właściwości kiszonki z pokrzywy

Pomidorowa rabata została zaatakowana przez szkodniki, a warzywa są mało jędrne, usychają albo gniją? Pomocą może stać się kiszonka z pokrzywy. Roślina ta jest jedną z najbardziej niedocenianych. Nie wszyscy wiedzą, że z pokrzyw można przygotować nalewkę, odżywczą płukankę do włosów, napar kojący stopy albo kiszonkę.

Jeśli zdecydujesz się przygotować nawóz z kiszonki, azot, potas, magnez, żelazo, wapń, krzem, cynk, mangan i sole mineralne zawarte w pokrzywie spełnią swe zadanie w przydomowym ogródku.

Wykonanie kiszonki z pokrzywy jest banalnie proste. Potrzebujesz:

Zapomnijcie o rekinach. To są najgroźniejsze zwierzęta

  • 1 kg świeżych pokrzyw,
  • 10 l wody, najlepiej deszczówki,
  • 15 l pojemnik, najlepiej plastikowy.

Przygotowanie:

Pokrzywy zalej wodą i przykryj gazą lub bawełnianą szmatką. Nie zamykaj wieka pojemnika – do ukiszenia pokrzywy konieczna jest interakcja z tlenem. Odstaw na 2 tygodnie. Kiedy kiszonka przestanie się pienić, jest gotowa do użycia. Powstały wywar rozrzedź z wodą w stosunku 1:10. Podlewaj pomidory co 2 tygodnie.

Odżywcze właściwości kiszonki z kukurydzy

Kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową dla hodowców krów mlecznych. Kukurydza jest doskonałym źródłem błonnika, węglowodanów i białka, a także witamin B, D, E i minerałów. Podawanie kiszonki z kukurydzy krowom w początkowej fazie laktacji i jej szczycie zapewni poprawę procesu, przyrost masy zwierząt, zadba o kości i odporność.

Przygotowanie kiszonki z kukurydzy jest procesem wymagającym dobrej znajomości przetwórstwa zielonki. Skoszenie odpowiedniej odmiany warzywa, a następnie ułożenie go w silosie jest sprawą nadrzędną. Pamiętajmy o odpowiednim ubiciu kukurydzy i zabezpieczeniu kiszonki folią, by zminimalizować ryzyko dostania się wody lub powietrza.

Kiszonka z kukurydzy jest gotowa po ok. 6 tygodniach w szczelnym zamknięciu.

Kiszonka z lucerny dodkonałą paszą dla zwierząt

Kiszonka z lucerny, podobnie jak kiszonka z kukurydzy, stanowi paszę dla krów mlecznych i zwierząt hodowlanych przeznaczonych do uboju. Lucerna jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy C, B, E i K, żelazo, fosfor, potas i wapń. Kiszonka z lucerny nie tylko łatwo zaspokaja głód zwierząt, ale poprawia też wartość mleka.

Lucerna zebrana na początku kwitnienia lub kilka dniu po pierwszym zakwicie, powinna być kiszona podobnie jak kukurydza. Ugniecenie i uszczelnienie pryzmy lub silosu będzie gwarantem jakości kiszonki z lucerny.

Aby wspomóc proces fermentacji kiszonki z lucerny, warto dodać do niej kwas mlekowy, który zawiera szczepy bakterii kojących żołądek i zapobiegających wzdęciom u zwierząt. Dobrym dodatkiem do kiszonki będzie też melasa – nadrobi deficyty cukrów prostych w diecie krów, ponieważ lucerna nie posiada ich w wystarczającej ilości.

Sposoby przechowywania kiszonek

O ile kiszonki z pokrzywy przygotowujemy na niewielką skalę i wystarczy nam do tego plastikowa beczka, o tyle przy przechowywaniu kiszonek z lucerny i kukurydzy pojawia się problem. Do wyboru mamy bowiem silosy, pryzmy i foliowe rękawy.

Silosy buduje się z betonu tak, by można było bez przeszkód ugniatać kiszonkę ciągnikiem rolniczym, co pozwala na jej równomierne rozłożenie i minimalizuje ryzko wystąpienia pleśni. Pryzmy wymagają szczelnego pokrycia folią, co jest o tyle trudne, że podczas rozjeżdżania kiszonka obsuwa się, a folia z biegiem czasu przepuszcza wodę i powietrze.

Skuteczną ochroną przed psuciem się m. in. kiszonki z kukurydzy będzie też umieszczenie jej w foliowym rękawie. Za równomiernie rozłożenie i szczelność trzeba jednak sporo zapłacić. Niektórzy rolnicy wolą jednak zainwestować niż później liczyć straty.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka