Kokosowa zupa z kurczaka
Zaproponowany przepis wzięty jest z typowej kuchni tajskiej. Połączenie kokosu i kurczaka jest bardzo charakterystyczne dla azjatyckich klimatów.
Składniki:
- 3 szklanki bulionu z kurczaka,
- 1 świeży kawałek imbiru, pokroić,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 2 łyżeczki nektaru z agawy,
- 180 g pokrojonego w kawałki kurczaka,
- 1 szklanka pieczarek, opłukać, osuszyć i pokroić,
- 1 średnia marchew, pokroić,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 1/4 szklanki świeżej kolendry, zmielić.
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlej mleko kokosowe i bulion z kurczaka oraz dodaj imbir. Na średnim ogniu gotuj wywar przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone kostki kurczaka, nektar z agawy, sos rybny, pieczarki, marchew i gotuj przez następne 5-7 minut. Na koniec gotowania wlej sok z limonki i dosyp kolendry. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby składniki przeszły smakiem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 87,35 kcal |
Białka | 7,34 g |
Węglowodany | 5,69 g |
Tłuszcze | 3,7 g |
Błonnik | 0,83 g |
Komentarz:
Kokos to prawdziwe bogactwo dla naszego zdrowia. Mleko kokosowe jest bogate w aminokwasy i witaminę C. Poza tym to dobre źródło tłuszczu, białka i cukru, a także kwasu foliowego, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Zupa kokosowa z kurczakiem może pomóc nam w trawieniu, a także ochronić przed rozwojem osteoporozy. Bardzo egzotyczny i przepyszny przepis!