Koktajle odchudzające - najważniejsze składniki, przepisy na odchudzające koktajle
Koktajle odchudzające przygotowywane są na bazie owoców i warzyw. Nie dodaje się do nich żadnych dodatkowych przypraw czy cukru, z tego względu mają niską wartość kaloryczną. Koktajle odchudzające charakteryzują się bogactwem składników odżywczych, witamin i soli mineralnych oraz oczywiście błonnika. Koktajle odchudzające polecane są osobom dbającym o zgrabną sylwetkę, dążącym do upragnionej wagi. Największą ich zaletą jest bez wątpienia fakt, że można przygotować je samodzielnie w domu z owoców lub warzyw. Wybór należy do Ciebie.
1. Dlaczego warto pić koktajle odchudzające?
Koktajle odchudzające to posiłek idealny. Są sycące, a jednocześnie dodaję energii, prowokując przy tym metabolizm do bardziej wytężonej pracy. Sekretem ich działania jest odpowiednia kompozycja popularnych składników – koktajle odchudzające stają się zastrzykiem witamin i mikroelementów pobudzających organizm do walki z nadmiarem tkanki tłuszczowej, zwłaszcza tej gromadzącej się w okolicach brzucha.
2. Najlepsze koktajle odchudzające
Prosta receptura oraz łatwy dostęp do składników sprawiają, że koktajle odchudzające są coraz popularniejsze. Mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów. Skuteczne odchudzanie z koktajlami możliwe jest wówczas, gdy tradycyjną kolację zastąpimy pysznym napojem z owoców lub warzyw.
Koktajle owocowe i warzywne mogą wspomagać proces odchudzania. Zawierają one duże ilości błonnika. Błonnik jest niezbędny w diecie odchudzającej, ponieważ usuwa toksyny z organizmu, poprawia perystaltykę jelit i przemianę materii, a także wypełnia żołądek, dzięki czemu na długo utrzymuje się uczucie sytości. Koktajle tego typu są również cennym źródłem witamin z grupy B, które przyspieszają metabolizm. Sporządzane na bazie mleka, kefirów czy jogurtów dostarczają wapnia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak pamiętać, iż owoce są dość kalorycznym produktem ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych. Zawsze należy zachować umiar. Przy diecie odchudzającej nie zalecam koktajli owocowych na kolację, a raczej w pierwszej połowie dnia. Trzeba także pamiętać, iż dieta musi być pełnowartościowa i urozmaicona, a nie bazować jedynie na koktajlach.
Przykładowe owoce i warzywa, z których można przygotować koktajle na odchudzanie:
- grejpfruty,
- pomarańcze,
- awokado,
- żurawina,
- porzeczki,
- seler naciowy,
- buraki,
- papryka czerwona,
- pomidor,
- brokuły,
- marchew.
Koktajle odchudzające zawierają wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, umożliwiają tym samym zdrowe odchudzanie.
Żurawina dostarcza naszemu organizmowi bardzo dużo błonnika oraz witaminy C, grejpfruty regulują metabolizm tłuszczu oraz zapobiegają wystąpieniu miażdżycy, awokado z kolei jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jagody natomiast przyspieszają przemianę materii i skutecznie oczyszczają organizm.
Wszystkie warzywa i owoce stanowią niezastąpione źródło witamin i flawonoidów, które wykazują zróżnicowane właściwości prozdrowotne - zwalczają wolne rodniki, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową, choroby układu krążenia, poprawiają odporność organizmu.
3. Najważniejsze składniki ochudzających koktajli
Koktajle odchudzające składają się z wielu produktów, ale najważniejszym jest jabłko. Owoc stanowi świetne źródło pektyny – rodzaju błonnika rozpuszczalnego, który pęcznieje w żołądku i gwarantuje długotrwałe uczucie sytości. Jest również źródłem szeregu składników mineralnych wspomagających proces spalania tkanki tłuszczowej – magnezu, potasu, żelaza czy cynku.
Obecna w jego składzie kwercetyna – jeden z najsilniejszych znanych przeciwutleniaczy – przeciwdziała podwyższeniu cholesterolu we krwi, a dodatkowo zwalcza bakterie i wirusy. Poza tym jabłko stanowi bogate źródło witaminy C, beta-karotenu, fitosteroli i flawonoidów. W stu gramach owocu występuje jedynie od 37 do 57 kalorii.
Koktajle odchudzające muszą też zawierać banana. Chociaż osoby walczące z dodatkowymi kilogramami najczęściej unikają jedzenia tych owoców, banan nie jest tak kaloryczny, jak może się wydawać.
Jedna średniej wielkości sztuka dostarczy około 150 kalorii, a przy tym pozwoli na długo zaspokoić głód.
To zatem świetne źródło energii, którego nie powinny odmawiać sobie zwłaszcza osoby aktywne fizycznie.
Koktajle odchudzające zawierają też seler. Ze względu na swoje zdrowotne i odchudzające właściwości od lat stanowi stały element diety wielu hollywoodzkich gwiazd. Zarówno niskokaloryczny korzeń, jak i nać są bardzo cenne.
Specjaliści doszukali się w selerze aż 86 dobroczynnych substancji. Seler poprawia trawienie, odtruwa, usuwa zaparcia i przyspiesza rozkład tłuszczów.
Koktajle odchudzające nie mogą obyć się także bez awokado. Specjaliści z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji z Atlanty dowiedli, że owoc aż o 36 proc. poprawia wchłanianie błonnika, a także innych substancji odżywczych, m.in. witaminy E, magnezu, potasu i witaminy K.
Siedmioletnie badanie przeprowadzone na grupie 17,5 tysiąca ochotników dowiodło, że regularne jedzenie awokado, które zawierają koktajle odchudzające, pomaga zmniejszyć obwód talii.
ZOBACZ TAKŻE:
Koktajle odchudzające urozmaici dodatkowo gruszka, limonka, mięta, cytryna i ogórek, które także stymulują organizm do pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Zobacz też:
4. Przepisy na koktajle odchudzające
Koktajle odchudzające są niezwykle proste. Do soku wyciśniętego z limonki i cytryny dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu ich rozdrobnienia. Jeśli napój będzie zbyt gęsty, warto dolać odrobinę wody lub niesłodzonego napoju roślinnego, by uzyskać pożądaną konsystencję.
4.1. Koktajl jagodowo-porzeczkowy
Jeśli wciąż zadajesz sobie pytanie, jak się odchudzić, musisz koniecznie wprowadzić do swojej diety jagodowo-porzeczkowy koktajl odchudzający. Do jego przygotowania będziesz potrzebować pół szklanki czarnych porzeczek oraz czarnych jagód, a także odrobiny soku wyciśniętego z limonki i granatu.
Po dokładnym zmiksowaniu wszystkich składników koktajl jest gotowy do spożycia. Zawiera mnóstwo witaminy C, luteiny, która poprawia wzrok oraz błonnika regulującego pracę jelit.
4.2. Koktajl z grejpfrutów
Chyba żadna zdrowa dieta nie może obejść się bez grejpfrutów. Te pyszne owoce pomagają tracić zbędne kilogramy. Do koktajlu odchudzającego zawierającego grejpfruty potrzebujemy 2 czerwonych grejpfrutów oraz 1 pomarańczy. Sok z tych owoców dokładnie wyciskamy i łączymy ze sobą. Jeśli uznamy, że nasz koktajl owocowy jest zbyt gorzki, możemy dodać łyżeczkę miodu dla osłody.
4.3. Koktajl z awokado
Do jego przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- pół dużego jogurtu naturalnego,
- pół obranego ze skórki awokado,
- otręby,
- natka pietruszki,
- łyżka soku z cytryny.
Obrane awokado należy pokroić w mniejsze kawałki, a następnie zmiksować wraz z jogurtem, otrębami, sokiem z cytryny i kilkoma listkami pietruszki. Po wymieszaniu składników napój gotowy jest do wypicia.
4.4. Koktajl warzywny
Równie pożywne i zdrowe jak opisane wyżej napoje owocowe, są koktajle odchudzające warzywne. Aby przygotować koktajl warzywny, potrzebne są następujące składniki:
- 1 burak,
- 1 seler,
- średniej wielkości marchewka.
Warzywa należy najpierw umyć i obrać ze skórek. Gotowe wrzucamy do sokowirówki, by wycisnąć z nich sok.
4.5. Koktajl dla urody
Związki roślinne zawarte w warzywach korzystnie wpływają na cerę, a tym samym naszą urodę. Pomidor, brokuły, natka pietruszki są bogatym źródłem witaminy A i beta-karotenu poprawiających koloryt cery, a także witaminy C, która jest niezbędna do syntezy włókien kolagenowych w skórze.
- 300 g brokułów,
- 2 pomidory bez skórki,
- 1 duży pęczek natki pietruszki.
Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić i wrzucić do sokowirówki, by wycisnąć sok. W celu większego przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach można dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Koktajle odchudzające skutecznie poprawiają pracę jelit, zapobiegając zaparciom oraz chorobom jelit.
W okresie zimowym również można przygotowywać koktajle zarówno owocowe, jak i warzywne, pod warunkiem że dysponujemy mrożonymi owocami. Mrożenie jest najlepszą formą przechowywania, gdyż następują najmniejsze straty witamin i innych cennych związków.