Mąka ryżowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, wykonanie

Mąka ryżowa to jedno z rozwiązań idealnych dla osób stosujących coraz popularniejszą dzisiaj dietę bezglutenową. Mąka ryżowa jest łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu przygotować możemy ją nawet w domu. Właściwości mąki ryżowej sprawiają, że jest ona polecana szczególnie osobom wykazującym skłonności do alergii pokarmowych. Mąka ryżowa nie powoduje uczuleń.

Mąka ryżowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, wykonanieMąka ryżowa - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, wykonanie

Właściwości maki ryżowej

Mąkę ryżową stosuje się najczęściej w kuchni azjatyckiej, jednak jest to dobry substytut maki pszennej. Produkcja mąki ryżowej jest prosta, otrzymuje się ją z ryżu białego lub ciemniejszego, pełnoziarnistego. Szczególnie ten drugi wariant mąki ryżowej jest polecany, ponieważ pełnoziarnisty ryż zachowuje wszystkie składniki odżywcze.

Mąka ryżowa nie zawiera glutenu i jest dużo mniej kaloryczna niż mąka pszenna, co sprawia, że jest idealną opcją dla osób nie tolerujących glutenu lub będących na diecie odchudzającej. Zmiana mąki pszennej na ryżową to także idealna okazja do uczynienia naszej kuchni ciekawszą i bogatszą w orientalne smaki.

Wartość kaloryczna mąki ryżowej

Wartość kaloryczna mąki ryżowej to 348 kcal na 100 gramów. 100 gramów mąki ryżowej zawiera 7,2 gramów białka, poniżej jednego grama tłuszczu, większość jej masy to węglowodany. Na 100 gramów mąki ryżowej przypada 2,3 gramy błonnika. Indeks glikemiczny mąki ryżowej jest średnio-niski, wynosi 40.

Przeczytaj także

Wartości odżywcze mąki ryżowej to substancje mineralne takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, magnez. Witaminy w mące ryżowej należą głownie do grupy B, zawarte w niej są również substancje znane jako lignany i fitoestrogeny, które przeciwdziałają wolnym rodnikom, zapobiegają starzeniu się komórek i regulują gospodarkę hormonalną, pośrednio zmniejszając ryzyko chorób nowotworowych.

Zastosowanie mąki z ryżu

Zastosowanie mąki ryżowej może być równie szerokie jak zastosowanie mąki pszennej. Mąki ryżowej używamy do wypiekania ciast, smażenia naleśników, robienia puddingów oraz pierogów, można również piec z niej chleb lub bułki. Dodana do sosów lub zup będzie działać zagęszczająco. Z mąki ryżowej wykonuje się papier ryżowy, popularny w kuchni azjatyckiej.

Mąkę ryżową stosować możemy podobnie jak mąkę pszenną, dzięki czemu nasze dania nie będą zawierały glutenu
Mąkę ryżową stosować możemy podobnie jak mąkę pszenną, dzięki czemu nasze dania nie będą zawierały glutenu © 123RF

Mąka ryżowa jest dużo bardziej skuteczna od mąki pszennej, zatem jeśli w przepisie poleca się nam użycie jednej szklanki mąki pszennej, powinniśmy użyć około 3/4 tej ilości. Nasze wyroby z mąki ryżowej mogą również być nieco mniej zwarte i kleiste od tych wykonanych za pomocą mąki pszennej, zatem powinniśmy użyć większej ilości jajek, bananów lub innej substancji służącej w przepisie jako składnik klejący całość. Do ciast powinniśmy również dodać łyżeczkę oleju na każdą szklankę mąki.

Domowy sposób na wytwarzanie mąki ryżowej

Wytwarzanie mąki ryżowej nie jest trudne. Możemy ją przygotować w naszym domu, za pomocą blendera, młynka do kawy mieląc ziarna ryżu białego lub brązowego pełnoziarnistego w drobny lub gruby pył. Jeśli wykonamy mąkę ryżową w domu, możemy być pewni, że nie zawiera ona glutenu, ponieważ w zakładach produkcyjnych często dostaje się do niej gluten, jako że w tych samych zakładach produkuje się inne rodzaje mąki, w tym pszenną.

Kalorie i wartości odżywcze średniej mąki ryżowej

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 102 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna349 kcal356 kcal
Białko10,88 g11,10 g
Węglowodany75,4 g76,9 g
Cukier1,10 g1,12 g
Błonnik11,80 g12,04 g
Tłuszcz1,52 g1,55 g
Tłuszcze nasycone0,18 g0,18 g
Tłuszcze jednonienasycone0,19 g0,19 g
Tłuszcze wielonienasycone0,70 g0,71 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów34,0 µg34,7 µg
Witamina B1 - tiamina0,29 mg0,29 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,11 mg0,12 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,73 mg1,76 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,49 mg0,50 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,27 mg0,27 mg
Witamina B9 - kwas foliowy34,0 µg34,7 µg
Witamina B4 - cholina20,6 mg21,0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna210 µg214 µg
Witamina E1,43 mg1,46 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K5,90 µg6,02 µg
Wapń24,0 mg24,5 mg
Żelazo2,54 mg2,59 mg
Magnez63,0 mg64,3 mg
Fosfor225 mg230 mg
Potas374 mg381 mg
Sód2,00 mg2,04 mg
Cynk2,17 mg2,21 mg
Miedź0,33 mg0,34 mg
Mangan2,41 mg2,46 mg
Selen14,40 µg14,69 µg
Woda10,97 g11,19 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka