Maca - sekret zdrowia, na wzmocnienie, na sprawność seksualną, na menopauzę, na energię
Peruwiański żeń-szeń – to potoczna nazwa korzenia macy, znanego od tysięcy lat superfood, który pomaga dbać o zdrowie rdzennym mieszkańcom Andów. Czym jest to naturalne lekarstwo i w jaki sposób wpływa na nasz organizm?
1. Odżywcze właściwości peruwiańskiego żeń-szenia
W Europie dopiero niedawno odkryto prozdrowotne właściwości korzenia macy. Maca (Lepidium meyenii) to roślina porastająca zbocza Andów na terenie Peru.
Jej korzeń to przede wszystkim bogate źródło wartościowego białka. W 100 g znajduje się nawet 14 g tego składnika, dzięki czemu korzeń macy jest porównywany do soi czy soczewicy.
Powinien na stałe wejść do menu wegetarian i wegan, ponieważ uzupełnia braki białka związane z wyłączeniem z diety mięsa.
Korzeń macy przeżywa teraz prawdziwe odrodzenie. Nic dziwnego – jego regularne spożywanie przynosi szereg korzyści, zwłaszcza dla kobiet.
2. Bogactwo witamin i składników mineralnych
Korzeń maca to także bogate źródło witaminy C. 25 g korzenia jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę cenną witaminę. W dodatku zawiera witaminy z grupy B, w tym B2, B3 i B6, które pozytywnie wpływają na działanie układu krwionośnego.
Oprócz nich znajdziemy w macy wiele składników mineralnych, w tym żelazo, miedź, wapń, potas oraz mangan. Bogaty skład sprawia, że korzeń maca polecany jest zwłaszcza osobom zmagającym się z anemią oraz wszystkim w okresie zachorowalności na grypę i przeziębienie.
3. Korzeń maca sprawdzonym afrodyzjakiem
Według mieszkańców Ameryki Południowej korzeń maca jest silnym afrodyzjakiem. Wierzą, że poprawia sprawność seksualną i libido. Może też wpływać na płodność kobiet i mężczyzn.
Potwierdzono, że regularne spożywanie korzenia macy, zwłaszcza przez kobiety, wpływa na wzrost poziomu hormonu luteinizującego produkowanego w przysadce mózgowej, który zwiększa kobiecą płodność.
Dzięki zawartości cynku, jodu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych nie tylko wzmaga podniecenie, ale także pozytywnie wpływa na długość stosunku.
4. Stabilizator hormonów w okresie menopauzy
Korzeń maca stosowany jest także jako stabilizator hormonów, a badania pokazują, że jego skuteczność (wynikająca z dużego stężenia składników odżywczych i fitochemicznych) jest bardzo wysoka.
Naukowcy potwierdzają, że kobiety, które przyjmowały go jako suplement diety cieszyły się zmniejszeniem uciążliwości objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca, zaburzenia snu, nocne poty czy obniżenie nastroju.
Warto pamiętać, że nie powinien on być stosowany przez osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy, ponieważ zawiera goitrogeny, które zaburzają proces wchłaniania się jodu.
5. Inne zdrowotne właściwości macy
Szeroki skład korzenia macy bogatego w witaminy, białka, minerały i kwasy tłuszczowe sprawia, że skutecznie podnosi poziom energii w organizmie.
Zdolność do poprawiania gęstości kości nie tylko zapobiega złamaniom i rozwojowi osteoporozy, ale także przyspiesza proces gojenia się stawów, wiązadeł i kości po wszelkiego rodzaju kontuzjach.
Korzeń macy powinien zyskać stałe miejsce w menu sportowców, ponieważ odczuwalnie poprawia ich wydolność i wytrzymałość.
6. Różne postacie korzenia macy w kuchni
Korzeń macy najczęściej jest dostępny w postaci wysuszonego proszku, który znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. W swojej peruwiańskiej ojczyźnie stosowany jest praktycznie do każdego dania – od kanapek po zupy.
Świeże korzenie rośliny są wykorzystywane po sfermentowaniu do wytwarzania napojów alkoholowych. Proszek z korzenia macy może posłużyć też jako zastępstwo mąki do wszelkiego rodzaju wypieków – od pieczywa po ciasta.