Kotlety wieprzowe z serem żółtym i śliwkami
Porcja takiego kotleta dostarcza ok. 440 kcal. Danie jest zatem polecane dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym – uprawiających sport, pracujących fizycznie lub pragnących zwiększyć masę ciała. Takie uatrakcyjnione wydanie schabowego kotleta powinno skusić nawet niejadka i jest zdecydowanie bardziej wartościowe niż tradycyjny smażony schabowy z panierką.
Składniki (2 porcje)
- 200 g szynki wieprzowej (schab),
- 2 plastry sera żółtego,
- 4 śliwki suszone,
- 1 łyżka masła,
- vegeta.
Sposób przygotowania
Schab pokroić na dwa plastry o grubości 1-1,5 cm, natrzeć vegetą. Mięso ugotować na parze w parowniku. Następnie rozgrzać patelnię teflonową i smażyć schab z dwóch stron na maśle, do momentu aż mięso nabierze złotego koloru. Na każdy kawałek mięsa położyć plaster sera żółtego oraz po dwie suszone śliwki. Smażyć do momentu, aż ser się rozpuści.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 699,30 |
Białko | 44,56 g |
Tłuszcz | 59,46 g |
Cholesterol | 150,80 mg |
Węglowodany | 2,37 g |
Błonnik | 0,32 g |
Witamina C | 1,04 mg |
Witamina A | 174,00 µg |
Komentarz
Szynka wieprzowa to potężny zastrzyk pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i unikatowej witaminy D. Takie mięso szczególnie w połączeniu z masłem i żółtym serem dostarcza niemało cholesterolu, ale dla osób zdrowych jest to składnik pożądany, gdyż bierze udział w tworzeniu potrzebnych hormonów. Suszone śliwki zawierają błonnik, który równoważy zapierające działanie mięsa i wzbogaca tą potrawę w witaminy A i E – tak zwane witaminy młodości.