Trwa ładowanie...

Kotlety wieprzowe z serem żółtym i śliwkami

Porcja takiego kotleta dostarcza ok. 440 kcal. Danie jest zatem polecane dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym – uprawiających sport, pracujących fizycznie lub pragnących zwiększyć masę ciała. Takie uatrakcyjnione wydanie schabowego kotleta powinno skusić nawet niejadka i jest zdecydowanie bardziej wartościowe niż tradycyjny smażony schabowy z panierką.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Składniki (2 porcje)

  • 200 g szynki wieprzowej (schab),

  • 2 plastry sera żółtego,

  • 4 śliwki suszone,

  • 1 łyżka masła,

  • vegeta.



Sposób przygotowania


Schab pokroić na dwa plastry o grubości 1-1,5 cm, natrzeć vegetą. Mięso ugotować na parze w parowniku. Następnie rozgrzać patelnię teflonową i smażyć schab z dwóch stron na maśle, do momentu aż mięso nabierze złotego koloru. Na każdy kawałek mięsa położyć plaster sera żółtego oraz po dwie suszone śliwki. Smażyć do momentu, aż ser się rozpuści.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie699,30
Białko44,56 g
Tłuszcz59,46 g
Cholesterol150,80 mg
Węglowodany2,37 g
Błonnik0,32 g
Witamina C1,04 mg
Witamina A174,00 µg

Komentarz

Szynka wieprzowa to potężny zastrzyk pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i unikatowej witaminy D. Takie mięso szczególnie w połączeniu z masłem i żółtym serem dostarcza niemało cholesterolu, ale dla osób zdrowych jest to składnik pożądany, gdyż bierze udział w tworzeniu potrzebnych hormonów. Suszone śliwki zawierają błonnik, który równoważy zapierające działanie mięsa i wzbogaca tą potrawę w witaminy A i E – tak zwane witaminy młodości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.