Król witaminy C. Ma jej 10 razy więcej niż cytryna
Najsilniejszy wśród przeciwutleniaczy, czyli witamina C chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, wspiera odporność i niszczy komórki nowotworowe. Jednocześnie wbrew pozorom niektóre jej źródła nie należą do najobfitszych. Cytrusy, truskawki czy ogórek? Prawdziwy król witaminy C to niepozorne żółte owoce przypominające jagody.
1. Pij sok z rokitnika
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.), nazywany też rosyjskim ananasem, należy do pospolitych krzewów rodziny oliwnikowatych, które porastają Azję i Europę. Naturalnie występuje nad wybrzeżem Bałtyku i przy ujściu Wisły na wschodzie kraju. Jest niewymagający w uprawie, dlatego wiele osób decyduje się na posadzenie krzewu w ogrodzie.
Jego małe, podłużne, żółte owoce gęsto oblepiają gałęzie. Pojawiają się na przełomie sierpnia i września, wtedy też wykorzystuje się je do produkcji soków, przetworów oraz kosmetyków. Do najprostszych w wykonaniu przetworów należy zdecydowanie sok – wystarczy zasypać kilogram owoców kilogramem cukru i odstawić na osiem godzin. Po tym czasie owoce puszczą sok. Wówczas wystarczy mieszankę zagotować i dusić przez ok. 40 min. Później trzeba sok przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonych słoików i zawekować.
Rosyjski ananas obok owoców dzikiej róży jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. W 100 g rokitnika znajdziemy 300 do 2500 mg kwasu askorbinowego, czyli nawet dziesięciokrotnie więcej niż w cytrynie czy pomarańczy. Swoich właściwości nie traci nawet po przetworzeniu do postaci soku, konfitury czy dżemu.
Ponadto owoce są źródłem:
- flawonoidów,
- antyoksydantów,
- aminokwasów,
- garbników,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- witamin tj. witamina A, D, E, K, P oraz z grupy B,
- mikroelementów, w tym potasu, żelaza, fosforu, manganu, boru, wapnia czy krzemu.
2. Na raka i zatrucia pokarmowe
Szereg badań prowadzonych nad rokitnikiem wykazał, że może być skuteczny w walkce ze stanami zapalnymi w organizmie, chroniąc przed rozwojem chorób przewlekłych. Obiecujące wydają się także doniesienia o działaniu wspierającym leczenie raka – w połączeniu z chemioterapią rokitnik miał poprawiać rokowania pacjentów onkologicznych.
Sok z rokitnika można pić na czczo – w sezonie jesiennym wspomoże odporność, chroniąc przed atakiem chorobotwórczych patogenów. Dzięki zawartości garbników może też być pomocny w leczeniu zatruć pokarmowych przebiegających z biegunką czy wymiotami. Ma też właściwości obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, a także może zapobiegać anemii.
Po sok z rokitnika nie powinny sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, owoce, jak i przetwory z rosyjskiego ananasa są też niewskazane w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego, z kamicą żółciową i zapaleniem trzustki.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl