Ksylitol - charakterystyka, dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Ksylitol to naturalny słodzik i alternatywna dla cukru. Spożywanie dużej ilości cukru nie tylko powoduje że przybieramy na wadze, ale dodatkowo ma negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Nic dziwnego, że wiele osób szuka jego zamienników. Coraz większą popularność zdobywa ksylitol, który mimo że jest równie słodki jak cukier, to w przeciwieństwie do niego ma wiele korzyści zdrowotnych.
1. Co to jest ksylitol?
W czasie II wojny światowej zaczęto szukać alternatywy dla cukru w związku z jego niedostatkiem. Ksylitol został rozpowszechniony przez naukowców z Finlandii. Jego właściwości zostały wkrótce docenione przez inne kraje, m.in. Niemcy, Japonię oraz Szwajcarię.
Ksylitol to inna nazwa alkoholu cukrowego, uzyskuje się go z drzewa brzozy. Jest to biała, krystaliczna substancja, która wyglądem i smakiem bardzo przypomina cukier.
Jednak w porównaniu z nim ksylitol jest prawie dwa razy mniej kaloryczny i ma aż czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny, w związku z czym wiele osób stosuje go jako zamiennik do przyrządzania różnych potraw i wypieków.
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, jest słodszy niż tradycyjny cukier oraz ma niższy indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że ksylitol wpływa pozytywnie na organizm człowieka, ponieważ ogranicza rozwój drożdżaków i pleśni w układzie pokarmowym. Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia, co pozytywnie wpływa na kondycję kości i zębów.
Ksylitol to naturalna substancja, która jest obecna w niektórych owocach, warzywach i grzybach. Można go znaleźć m.in. w jagodach, malinach oraz kolbie kukurydzy, a także w niektórych produktach dostępnych na sklepowych półkach: aerozolach do nosa, niektórych gumach do żucia oraz pastach do zębów.
Ksylitol jest obecny również w organizmach ludzi i zwierząt jako produkt powstały w procesach przemiany glukozy. Dzięki przemianom metabolicznym dziennie produkujemy go ok. 15 g. Organizm przyswaja ksylitol stopniowo, w związku z czym nie powoduje nagłych skoków insuliny.
2. Dawkowanie ksylitolu
Jeżeli chodzi o dzienną dawkę ksylitolu to zdania są podzielone. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że granica jego spożycia nie istnieje, natomiast fińscy specjaliści podają, że nie powinna ona przekraczać 40 g na dobę.
Zamiana tradycyjnego cukru na ksylitol powinna przebiegać stopniowo (nie przekraczajmy więcej niż 15 g, czyli ok. 3 łyżeczek dziennie). Układ pokarmowy często bowiem nie jest przyzwyczajony do trawienia zbyt dużej ilości ksylitolu, co może skutkować pojawieniem się biegunki.
Ksylitol jest słodzikiem naturalnym, w związku z czym nie powoduje pogorszenia się stanu zdrowia. Może być więc spożywany nie tylko przez dorosłych, ale również dzieci. Ksylitol jest świetną alternatywą dla osób, które lubią słodycze i jednocześnie chcą prowadzić zdrowy styl życia. Ksylitol jest środkiem, który może być stosowany w trakcie odchudzania.
Jego spożywanie zaleca się również osobom, które z racji swojego stanu zdrowia muszą unikać tradycyjnego cukru w swojej diecie. Ksylitol to także idealna opcja dla dzieci, które nie mogą powstrzymać się od zjedzenia ulubionych słodyczy Nie należy jednak stosować ksylitolu u niemowlaków ze względu na zbyt małą ilość enzymów trawiennych.
Ksylitol może być spozywany przez dzieci powyżej 3 roku życia. Ze względu na działenie bakteriobujcze zaleca się jego stosowanie przez maluchy mające skłonności do częstych przeziębień, infekcji uszu lub zatok oraz alergii. Ksylitol nadaje się również znakomicie jako dodatek do napojów, ciast (oprócz drożdżowego), smażonych i gotowanych potraw oraz deserów.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Zdrowotne właściwości ksylitolu
Zamiana tradycyjnego cukru na ksylitol jest polecana przede wszystkim osobom, którym zależy na utrzymaniu szczupłej sylwetki. Substancja ta jest aż w 40% mniej kaloryczna od cukru, nie powoduje gwałtownych zmian poziomu insuliny. Zmniejsza także apetyt na słodycze. Ten naturalny słodzik pozwala w związku z tym na lepszą kontrolę masy ciała.
Ale to nie jedyna funkcja ksylitolu. Ma on bowiem wiele innych cennych właściwości zdrowotnych. Pomaga w usuwaniu płytki nazębnej, zapobiega pojawieniu się próchnicy i stanów zapalnych dziąseł.
Likwiduje również nieprzyjemny zapach z ust. Jest także stosowany w przypadku grzybicy jamy ustnej. Ksylitol ze względu na swój odczyn zasadowy pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, zapobiegając rozwojowi bakterii oraz drożdżaków.
Antybakteryjne działanie ksylitolu sprzyja leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Warto go stosować w przypadku kataru, bólu gardła lub zatok. Jego spożywanie zaleca się osobom z insulinoodpornością oraz zaburzeniami tolerancji glukozy.
Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomaga układ odpornościowy oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu. Ksylitol powoduje lepsze przyswajanie magnezu oraz wapnia, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ksylitol powinien stać się również składnikiem diety dla sportowców. Jest bowiem zdrowym źródłem energii.