2 z 7Jaja przepiórcze
Są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych. Wspomagają także walkę z anemią, chorobami nerek i wątroby. Stosuje się je do wzmacniania włosów. Jaja przepiórcze mają wiele zastosowań. Co więcej, jedzone regularnie, działają jak afrodyzjak.
Mimo to, jaja przepiórek nieczęsto spotkamy na sklepowych półkach. A szkoda, bo są skarbnicą wielu składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Zawierają duże ilości żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Są też źródłem łatwo przyswajalnego fosforu, a składnik ten rzadko jest spotykany w innych produktach spożywczych.
Skład jaj przepórczych jest też bogatszy pod względem niezbędnych aminokwasów egzogennych, a uboższy – jeśli chodzi o zawartość tłuszczu. Oznacza to, że mogą je jeść osoby z miażdżycą, niemowlęta, a nawet alergicy.
Jaja przepiórcze mają także charakterystyczny wygląd. Są niewielkie, ale mają spore żółtko. W lodówce można je przechowywać nawet przez 3 miesiące.