2 z 7Owoce i warzywa
Owoce i warzywa należy bezwzględnie myć przed spożyciem – to zdanie słyszymy niemal od dzieciństwa. Zimna woda usunie z nich wszystkie bakterie i zanieczyszczenia.
Niektórzy nawet myją je z użyciem mydła i innych detergentów. Nie polecamy – wiele warzyw i owoców ma delikatną skórkę. W efekcie środek może zostać wchłonięty do wnętrza produktu.
Zwykła woda i odsączenie papierowym ręcznikiem z pewnością wystarczy. A co z owocami i warzywami, które i tak obieramy? Te również powinniśmy myć! Dotyczy to np. melonów, awokado, owoców cytrusowych czy arbuzów.
Po co myć coś, co i tak zaraz wyląduje w koszu? Podczas krojenia skórki bakterie mogą przenieść się na części, które będziemy jeść.
Zobacz też: Obwisły brzuch nie będzie już problemem. Bez kompleksów pokażesz się w bikini