Kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatycka to kulinarny tygiel, który zyskuje coraz większą popularność. Smaki azjatyckiej kuchni rozpowszechniają się na całym świecie. Nieprawdopodobnie zróżnicowana w każdym kraju – od Chin po Sri Lankę – kuchnia azjatycka słynna jest z kilku dań, które zawojowały podniebienia smakoszów. Wystarczy wspomnieć chociażby o japońskim sushi czy chińskiej zupie won-ton. Wśród najbardziej znanych kuchni azjatyckich wymienia się kuchnię chińską, japońską, wietnamską, tajską i koreańską.
1. Kuchnia chińska
Smaczna kuchnia Azji różni się między sobą w zależności od kraju, jednak łączy ją powszechne zastosowanie ryżu, intensywnych przypraw korzennych, sosu sojowego i popularnych owoców morza.Kuchnia chińska, jedna z najpopularniejszych kuchni orientalnych, znana jest głównie z potraw z dodatkiem ryżu i składników szybko smażonych przy użyciu woka, a także z umiejętnego łączenia pięciu smaków – słodkiego, kwaśnego, ostrego, słonego i gorzkiego. W Chinach jedzenie to filozofia. Chińczycy twierdzą, że umysł i życiowa siła mogą być w stanie homeostazy dzięki żołądkowi. Stąd Konfucjusz i Budda na chińskich posągach przedstawiani są z wydatnymi brzuchami.
To właśnie w Chinach wynaleziono sos sojowy, ser tofu i obłędnie przyprawione potrawy. Dania chińskie przygotowuje się szybko, wyjątek w tym względzie stanowią pekińskie zupy lecznicze. Są to zupy na mięsie, m.in. żółwim, zawierające różnorodne przyprawy, które gotuje się bez przerwy kilka tygodni. Tak przygotowana potrawa zawiera odpowiednią ilość chi – energii życiowej i jest podawana osobom, które muszą zrównoważyć w swoim ciele yin i yang. Leczenie jedzeniem ma w Chinach ogromną tradycję. Każda potrawa powinna zawierać pięć smaków, które - w zależności od rodzaju – oziębiają lub ocieplają organizm i wpływają na funkcjonowanie poszczególnych narządów i układów wewnętrznych.
Kuchnia północy Chin to kuchnia mączna. Dominują w niej makarony, pierożki i chleby gotowane na parze. Najczęściej jada się wołowinę, wieprzowinę i baraninę oraz słynną glazurowaną kaczkę po chińsku. Kuchnia południa Chin spopularyzowała smażony ryż z kruchymi warzywami. Wschód Chin słynie z duszonych w ciężkich sosach mięs, delikatnych ryb i owoców morza. Kuchnia syczuańska stanowi połączenie tradycji chińskiej z indyjskimi przyprawami i jest niezwykle aromatyczna.
2. Kuchnia japońska
Wyjątkową popularność zdobyła także kuchnia japońska, znana przede wszystkim z szerokiego zastosowania ryb (w tym surowych), owoców morza i wodorostów. Smaczna i zdrowa dieta japońska to głównie: sushi, sake, sos sojowy, tofu, misa (rodzaj pasty ze sfermentowanej soi), wasabi (jedna z najostrzejszych przypraw świata, zwana też chrzanem japońskim). Kuchnia Japonii jest kuchnią mistyków. Pierwsza reguła kulinarna w tym państwie brzmi: smaki nie mogą się ze sobą mieszać. Dlatego potrawy podaje się w małych porcjach, z odrobiną przypraw.
Zielone wasabi, wodorosty, płaty tuńczyka czy mięso trującej ryby fugu to podstawy do robienia kunsztownych i kolorowych kawałków sushi. Tradycyjne zupy dashi to rybne buliony z suszonych ryb, szczególnie z ryby bonito. Cienkie jak jedwab plastry polędwicy podaje się z warzywami, grzybami i tofu. Po każdym kęsie mięsa biesiadnik zobowiązany jest przegryźć marynowany imbir, by zatrzeć smak poprzedniej potrawy. Ulubionym napojem w Japonii jest zielona herbata z kardamonem.
3. Kuchnia Tajlandii
Tajlandia słynie z sałatek, w przygotowywaniu których zasadą jest przeciwstawianie sobie na pozór sprzecznych elementów. Dla Europejczyka jednym z najbardziej kwaśnych owoców jest cytryna. Tajowie wiedzą, że najkwaśniejsza jest nie cytryna, a tamarynda. Podstawą przeróżnych tajskich past jest starty korzeń kolendry miażdżony wraz z czosnkiem i chili. Sałatki mogą wydawać się dziwne: cienko pokrojona surowa wołowina podana z płatkami róży, kiełkami bambusa, tamaryndą i delikatną sałatą. Albo ogórki z orzechami ziemnymi, podane z chrupiącym, podsmażonym czosnkiem.
W Laosie spożywa się zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Krewetki przygotowuje się tutaj na parze owinięte w liście bananowca. Potrawy bardzo często przeciera się i podaje jako pasty. Może to być surowe mięso lub gotowana ryba. Przyprawione chili pasty wraz z czosnkiem ostrygowym lub rybnym podaje się w osobnych miseczkach. Do tego liście sałaty i gałązki kolendry. Jedzący sami nakładają sobie pastę i zawijają w liść, mocząc pakiecik w sosie. Specjały kuchni tajskiej: ryż w każdej postaci, w tym zupa ryżowa i makaron ryżowy, owoce morza, pędy bambusa, słodko-pikantny sos chili, pasty curry.
4. Kuchnia wietnamska
Specjały kuchni wietnamskiej to: sos rybny, pho (rodzaj rosołu z makaronem ryżowym i różnymi dodatkami), krewetki w ryżowych plackach. Wśród ulubionych składników potraw jest też trawa cytrynowa i liście cytryny. Pho to tak naprawdę danie z makaronu i mięsa, które przypomina nieco zupę, najczęściej przybrane jest kolendrą i miętą. Sos rybny w Wietnamie nazywany jest „nouk mam”. Wraz z trawą cytrynową nadaje zupom niepowtarzalny aromat i smak. Wietnamczycy stosują cukier jako przyprawę. Mają upodobanie do słodko-kwaśnych potraw, ryb zapiekanych z ziołami i do francuskich bagietek.
Niezwykle popularną potrawą wietnamską są sajgonki, przez Wietnamczyków nazywane „nemami”. Sajgonki to farsz zawijany w jadalny papierek ryżowy, który później jest smażony. Nemy robi się z farszem mięsnym, warzywnym, krewetkowym lub mieszanym we wszystkich kombinacjach. Składniki potraw wietnamskich, obecne dla kuchni tradycyjnej, to m.in.: masło, mleko, śmietana, pomidory, wino gronowe, kawa, ziemniaki, szparagi.