Trwa ładowanie...

Kupujesz kawę na wynos? Uważaj, oprócz kofeiny pochłaniasz coś jeszcze

 Karolina Rozmus
31.10.2022 11:17
Wystarczy jedna kawa na wynos tygodniowo, by do organizmu dotarł mikroplastik
Wystarczy jedna kawa na wynos tygodniowo, by do organizmu dotarł mikroplastik (Getty Images)

Mające mniej niż pięć milimetrów cząsteczki sztucznych tworzyw są od dawna obiektem zainteresowania naukowców. Choć wciąż nie do końca poznany jest ich wpływ na życie i zdrowie, to wiemy, że pochłaniamy każdego dnia ogromne ich ilości. Na przykład zamawiając kawę na wynos z popularnej sieciówki.

spis treści

1. Mikroplastik w kubkach na kawę

W drodze do biura, podczas spotkania z przyjaciółmi, a może dlatego, że nic nie smakuje lepiej podczas spaceru? Badacze mają złe wieści dla miłośników kawy na wynos.

Na łamach "Journal of Hazardous Material" ukazały się wyniki badania, zgodnie z którym picie jednej kawy na wynos raz w tygodniu naraża nas na ogromne ilości mikroplastiku.

Naukowcy z Chin pod lupę wzięli trzy rodzaje tworzyw sztucznych, które stosowane są w jednorazowych kubkach - polipropylen (PP), politereftalan etylenu (PET) i polietylen (PE).

Zobacz film: "Mikroplastik pierwszy raz wykryty w ludzkich płucach. Niepokojące badania naukowców"

W ramach eksperymentu badacze napełnili każdy z kubków 400 ml wody, a następnie szczelnie zakryli je i umieścili w wirówce na minutę. Później odstawili kubki na kolejne cztery minuty.

Plastikowe kubki mogą wydzielać duże ilości mikroplastiku
Plastikowe kubki mogą wydzielać duże ilości mikroplastiku (Getty Images)

Badacze byli zszokowani wynikami. Woda w każdym z kubków zawierała 723-1489 cząstek plastiku. Najwięcej zanieczyszczeń pochodziło z kubka wykonanego z polipropylenu. Badanie ujawniło również, że temperatura płynu ma znaczenie: im cieplejszy napój, tym większa ilość plastiku uwalnia się z kubka. Nie bez znaczenia jest także to, jak się z kubkiem obchodzimy. Wprawienie go w drgania imitujące transport kubka spowodowało wydzielenie dodatkowych ilości niebezpiecznych drobin.

Według obliczeń każdy, kto pije taką kawę raz na cztery-pięć dni, pochłania od niemal 38 tys. do 90 tys. cząstek mikroplastiku w ciągu roku.

- Biorąc pod uwagę potencjalną szkodliwość, skażenie mikroplastikiem wynikające z używania plastikowych kubków do napojów należy traktować poważnie – ostrzegają autorzy.

2. Czy mikroplastik szkodzi? Nadal nie wiemy zbyt wiele

Te maleńkie cząsteczki syntetycznych polimerów stają się coraz bardziej powszechne w naszym środowisku. Są efektem rozpadu plastikowych śmieci – opon, butelek PET, ubrań wykonanych z syntetycznych tkanin.

Badacze wykrywają je na dziewiczych wyspach, dnach mórz, a nawet w wodzie pitnej i w powietrzu oraz glebie. Według niektórych szacunków rocznie zjadamy mikroplastik w ilości, którą można sobie wyobrazić jako kartę płatniczą – czyli ok. pięć gramów.

W jaki sposób może on wpłynąć na nasze zdrowie? Według niektórych badań:

  • może uszkadzać komórki układu odpornościowego,
  • może działać toksycznie na organizm,
  • może wywoływać reakcje alergiczne,
  • może uszkadzać DNA,
  • może zaburzać gospodarkę hormonalną.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze