Kurze, strusie, gołębie czy przepiórcze? Te jaja są najzdrowsze
Chociaż większość Polaków przywykła głównie do spożywania jaj znoszonych przez kury, to jednak nie jest to jedyny możliwy wybór. Na rynku jest dostępnych wiele innych rodzajów jaj, które z uwagi na cenne właściwości prozdrowotne, warto włączyć do diety. Które jaja warto spożywać i dlaczego?
1. Jaja kurze
Jaja kurze są najczęściej spożywanym rodzajem jaj. Zarówno ich białko, jak i żółtko - są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. W jajach kurzych znajduje się m.in. wapń i cynk. Najlepiej wybierać jaja kurze oznaczone numerem 1 (wolny wybieg), 0 (chów ekologiczny) lub jaja od kur zielononóżek (niższa zawartość cholesterolu).
2. Jaja kacze
Jaja pochodzące od kaczek stanowią doskonałą alternatywę dla jaj kurzych. Są one bogatym źródłem witamin A i D, kwasów tłuszczowych, choliny, kwasu foliowego i żelaza. Spożycie jednego kaczego jaja pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B12.
3. Jaja indycze
Jaja indycze są stosunkowo trudno dostępnym i mało popularnym produktem. Są większe od jaj kurzych, mają delikatny, kremowy smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, E i D. Są też cennym źródłem białka, tłuszczu, wapnia i żelaza.
4. Jaja gęsie
Jaja gęsie charakteryzują się bogatszym smakiem niż jaja kurze. Mają także wyższą zawartość białka, ale i cholesterolu. Ponadto zawierają wiele cennych witamin (A, D, E, K, witaminy z grupy B) oraz składników mineralnych – żelazo, wapń, fosfor i potas.
5. Jaja strusie
Ich cechą charakterystyczną jest przede wszystkim duży rozmiar. Strusie jajka mają podobną zawartość białka i tłuszczu, co jajka przepiórcze czy kurze. Zawierają fosfor, żelazo i magnez. Ponadto mają także niewiele cholesterolu.
6. Jaja perliczki
Jaja perliczki są zdecydowanie mniejsze od jaj kurzych. Zawierają też aż cztery razy więcej karotenu. Są także bogate w witaminę A, sód, potas, cynk i żelazo. Z uwagi na to, że zawierają niewiele cholesterolu, mogą sięgać po nie także osoby zmagające się z problemami miażdżycowymi.
7. Jaja przepiórcze
Jajka przepiórcze cenione są zarówno z uwagi na walory kulinarne, jak i prozdrowotne. Są pełne cennych składników, takich jak chociażby żelazo, białko, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk. Są też źródłem wielu witamin (D, A i E) oraz kwasów tłuszczowych. Zawierają cholinę i lizozym.
8. Jaja bażanta
Jajka bażancie mają bogatszy smak niż jaja kurze. Można w nich znaleźć witaminy z grupy B, witaminę A, D, E i K. Zawierają także pełnowartościowe białko, ale i wapń, żelazo, magnez oraz fosfor. Sezon na jajka bażancie trwa połowy tylko od marca do końca czerwca.
9. Jaja gołębi
Jaja gołębi są przyjemne w smaku, zawierają witaminy A, D, B i E, zdrowe kwasy tłuszczowe, czy żelazo. Są nieco większe niż jaja przepiórcze. Ich zastosowanie jest szczególnie popularne w kuchni azjatyckiej oraz francuskiej.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl