Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuskus z fasolą i przyprawami

Avatar placeholder
15.03.2017 11:19
Kuskus z fasolą i przyprawami
Kuskus z fasolą i przyprawami

Oryginalna fasola i „kasza dla leniwych” – połączone dają nam potrawę pełną roślinnego białka z dużą zawartością błonnika. Kuskus jest kaszą pszenną, ale wytwarzaną z pszenicy durum, dlatego dostarcza dwukrotnie więcej białka niż osławiony w tym względzie ryż. Jest ponadto dobrym źródłem niacyny i tiaminy – witamin sprzyjających zdrowej i pięknej skórze.

Składniki

  • 200g czarnej fasoli, namoczonej przez noc,
  • 200g surowego kuskus,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6-8 ząbki czosnku mielonego,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżeczka kminku,

  • 1 łyżeczka pieprzu.



Sposób przygotowania

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ugotuj kuskus na parze. Umieść fasolę w rondlu z wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj czosnku, pieprzu, kminku i oregano. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie a następnie dodaj proszku do pieczenia i soli. Mieszaj dokładnie. Podaj razem z kuskusem.

Komentarz

Czarna fasola korzystnie wpływa na nerki i funkcje rozrodcze, ale stosuje się ją również w leczeniu bólów kręgosłupa i kolan. Bywa także nazywana dopalaczem dla mózgu, dzięki dobroczynnemu wpływowi na procesy myślenia. Danie daje długotrwałe uczucie sytości i może być spożywane przez wegetarian.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie331,6 kcal
Białko16,59 g
Tłuszcze2,3 g
Cholesterol0 g
Węglowodany69,86 g
Błonnik9,86 g
Witamina C4,1 mg
Witamina A0 jm
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze