Kuskus z fasolą i przyprawami
Oryginalna fasola i „kasza dla leniwych” – połączone dają nam potrawę pełną roślinnego białka z dużą zawartością błonnika. Kuskus jest kaszą pszenną, ale wytwarzaną z pszenicy durum, dlatego dostarcza dwukrotnie więcej białka niż osławiony w tym względzie ryż. Jest ponadto dobrym źródłem niacyny i tiaminy – witamin sprzyjających zdrowej i pięknej skórze.
Składniki
- 200g czarnej fasoli, namoczonej przez noc,
- 200g surowego kuskus,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6-8 ząbki czosnku mielonego,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania
Ugotuj kuskus na parze. Umieść fasolę w rondlu z wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i dodaj czosnku, pieprzu, kminku i oregano. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zmięknie a następnie dodaj proszku do pieczenia i soli. Mieszaj dokładnie. Podaj razem z kuskusem.
Komentarz
Czarna fasola korzystnie wpływa na nerki i funkcje rozrodcze, ale stosuje się ją również w leczeniu bólów kręgosłupa i kolan. Bywa także nazywana dopalaczem dla mózgu, dzięki dobroczynnemu wpływowi na procesy myślenia. Danie daje długotrwałe uczucie sytości i może być spożywane przez wegetarian.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 331,6 kcal |
Białko | 16,59 g |
Tłuszcze | 2,3 g |
Cholesterol | 0 g |
Węglowodany | 69,86 g |
Błonnik | 9,86 g |
Witamina C | 4,1 mg |
Witamina A | 0 jm |