Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kwas linolowy a odchudzanie

Avatar placeholder
Mgr Aneta Kościołek 19.02.2019 12:05
Włącz do diety produkty bogate w sprężony kwas linolowy
Włącz do diety produkty bogate w sprężony kwas linolowy

Kwas linolowy (LA) należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie człowieka powinien pokrywać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Sprzężony kwas linolowy - CLA - wykazuje prozdrowotne działanie, w tym wspomaga proces odchudzania.

1. Właściwości CLA

Sprzężony kwas linolowy CLA stanowi naturalny składnik występujący w żywności pochodzenia zwierzęcego, w organizmach, w których powstaje z kwasu linolowego.

Największe jego ilości znajdują się w mleku krowim (2,9-11,3 mg/g tłuszczu) oraz produktach mlecznych, a także mięsie wołowym (3,1-8,5 mg/g tłuszcz). Kwas znajduje się również w baraninie i cielęcinie.

Możemy go znaleźć również w produktach pochodzenie roślinnego. Jego cennym źródłem są nasiona słonecznika, siemię lniane, olej słonecznikowy oraz lniany oraz pieczarki.

Zobacz film: "Smoothie na odchudzanie"

Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie kwasu linolowego CLA chroni przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie
10 produktów spożywczych wspomagających odchudzanie [10 zdjęć]

Najzdrowszą dla naszego organizmu dietą odchudzającą jest dieta zawierająca odpowiednie ilości węglowodanów,

zobacz galerię

Sprzężony kwas linolowy zapobiega powstaniu i rozwojowi nowotworów - piersi, skóry, jelita grubego oraz wątroby. Chroni przed chorobami układu krążenia, gdyż zapobiega utlenianiu lipoproteiny LDL, a tym samym tworzeniu się blaszki miażdżycowej.

Wykazano również korzystny wpływ na metabolizm insuliny i glukozy u diabetyków. Na czczo kwas linolowy zapobiegał hipoglikemii oraz zwiększał insulinowrażliwość komórek.

2. Kwas linolowy w otyłości

Badania kliniczne wykazały, że sprzężony kwas linolowy wpływa na metabolizm. Dzieje się to w wyniku przyspieszenia podstawowej przemiany materii.

Dlatego też przyjmowanie suplementów diety zawierających CLA lub spożywanie dużej ilości produktów mlecznych wspomaga odchudzanie.

Jednakże sama dieta oraz przyjmowanie suplementów diety nie przyniosą pożądanych efektów, jeśli nie zostanie wprowadzona aktywność fizyczna.

Prozdrowotne działanie CLA jest również wynikiem wysokiej aktywności antyoksydacyjnej (ok. 100-krotnie większej niż α-tokoferolu).

Wolne rodniki powstające w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych, jeśli nie zostaną szybko zneutralizowane, mogą uszkadzać komórki oraz tkanki.

Do substancji o właściwościach antyoksydacyjnych należą również witaminy A, C, E oraz flawonoidy, które obecne są w warzywach i owocach.

Osoby, które chcą bezpiecznie stracić na wadze powinny stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, w której znajdują się spore ilości produktów mlecznych (jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe).

Produkty te są również bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Ponadto jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek oraz zwiększenia masy mięśniowej. Dieta odchudzająca powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w przeciwnym razie po zakończeniu procesu odchudzania wystąpi efekt jojo.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze