Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Kwas octowy to konserwant występujący pod nazwą E260. Jest nieszkodliwy dla zdrowia. Po zmieszaniu kwasu octowego z wodą otrzymujemy ocet spożywczy.
1. Właściwości kwasu octowego
Kwas octowy to substancja żrąca, bezbarwna o charakterystycznym, octowym zapachu. Ma wysoką temperaturę wrzenia i nie jest odporny na zimno. Już w 16 stopniach Celsjusza zamarza, tworząc charakterystyczne sople. To stąd wzięła się zastępcza nazwa kwasu octowego – kwas octowy lodowaty.
Kwas octowy ma właściwości silnie higroskopijne, czyli pochłaniające wilgoć. Otwierając naczynie z kwasem w pomieszczeniu spowodujemy, że powietrze stanie się chłodniejsze i bardziej suche.
2. Gdzie się stosuje kwas octowy?
Ze względu na swoje właściwości żrące, kwas octowy jest wykonywany przez producentów żywności jako konserwant. Zabija wirusy i grzyby, przedłużając trwałość produktów Ze względu na specyficzny zapach, jest też dodatkiem wielu potraw.
W produkcji spożywczej kwas octowy wykorzystuje się do marynowania warzyw, m. in. ogórków, grzybów i patisonów, a także owoców.
Występując pod nazwą E260, kwas znajdziemy również w składzie serów serwatkowych, marynat, majonezów, chlebie czy produktach dla dzieci.
Rozrzedzony kwas octowy to natomiast nic innego jak ocet spożywczy. Roztwór, który posiada w domu każdy z nas nie tylko dodaje się do przetworów, ale też wykorzystuje w czyszczeniu zabrudzonych powierzchni, oparzeniach, ugryzieniach owadów, zapaleniu ucha czy grzybicy stóp.
W przemyśle kwas octowy znalazł swoje miejsce w produkcji papierosów, barwników do włosów, mydła w płynie, aspiryny, sztucznego jedwabiu czy karmy dla zwierząt.
W USA co roku produkuje się ok. 2 mln ton kwasu octowego rocznie. Z czystego kwasu produkuje się polioctanwinylu, który następnie wykorzystuje się do produkcji farb i klejów.
Zobacz też
3. Wpływ kwasu octowego na zdrowie
Kwas octowy, mimo groźnie brzmiącej nazwy, jest nieszkodliwy dla zdrowia i życia. Konsumowanie E260 w produktach żywnościowych jest bezpieczne. Nie stwierdzono dotychczas skutków ubocznych stosowania kwasu octowego w kuchni i przemyśle.
Mając do czynienia ze 100 proc. kwasem octowym musimy jednak pamiętać, by ostrożnie się z nim obchodzić. Ze względu na właściwości higroskopijne, oblanie kwasem skóry może doprowadzić do niegroźnych poparzeń lub reakcji alergicznych.