Trwa ładowanie...

Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Kwas octowy to konserwant występujący pod nazwą E260. Jest nieszkodliwy dla zdrowia. Po zmieszaniu kwasu octowego z wodą otrzymujemy ocet spożywczy.

Zobacz film: "Pij codziennie ocet jabłkowy z miodem"

spis treści

1. Właściwości kwasu octowego

Kwas octowy to substancja żrąca, bezbarwna o charakterystycznym, octowym zapachu. Ma wysoką temperaturę wrzenia i nie jest odporny na zimno. Już w 16 stopniach Celsjusza zamarza, tworząc charakterystyczne sople. To stąd wzięła się zastępcza nazwa kwasu octowego – kwas octowy lodowaty.

Kwas octowy ma właściwości silnie higroskopijne, czyli pochłaniające wilgoć. Otwierając naczynie z kwasem w pomieszczeniu spowodujemy, że powietrze stanie się chłodniejsze i bardziej suche.

2. Gdzie się stosuje kwas octowy?

Ze względu na swoje właściwości żrące, kwas octowy jest wykonywany przez producentów żywności jako konserwant. Zabija wirusy i grzyby, przedłużając trwałość produktów Ze względu na specyficzny zapach, jest też dodatkiem wielu potraw.

Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności
Najgroźniejsze dla zdrowia dodatki do żywności [8 zdjęć]

W ostatnim dwudziestoleciu dodatki do żywności stały się prawdziwa plagą. Znaleźć je można w niemal wszystkich...

zobacz galerię

W produkcji spożywczej kwas octowy wykorzystuje się do marynowania warzyw, m. in. ogórków, grzybów i patisonów, a także owoców.

Występując pod nazwą E260, kwas znajdziemy również w składzie serów serwatkowych, marynat, majonezów, chlebie czy produktach dla dzieci.

Rozrzedzony kwas octowy to natomiast nic innego jak ocet spożywczy. Roztwór, który posiada w domu każdy z nas nie tylko dodaje się do przetworów, ale też wykorzystuje w czyszczeniu zabrudzonych powierzchni, oparzeniach, ugryzieniach owadów, zapaleniu ucha czy grzybicy stóp.

W przemyśle kwas octowy znalazł swoje miejsce w produkcji papierosów, barwników do włosów, mydła w płynie, aspiryny, sztucznego jedwabiu czy karmy dla zwierząt.

W USA co roku produkuje się ok. 2 mln ton kwasu octowego rocznie. Z czystego kwasu produkuje się polioctanwinylu, który następnie wykorzystuje się do produkcji farb i klejów.

Zobacz też

3. Wpływ kwasu octowego na zdrowie

Kwas octowy, mimo groźnie brzmiącej nazwy, jest nieszkodliwy dla zdrowia i życia. Konsumowanie E260 w produktach żywnościowych jest bezpieczne. Nie stwierdzono dotychczas skutków ubocznych stosowania kwasu octowego w kuchni i przemyśle.

Mając do czynienia ze 100 proc. kwasem octowym musimy jednak pamiętać, by ostrożnie się z nim obchodzić. Ze względu na właściwości higroskopijne, oblanie kwasem skóry może doprowadzić do niegroźnych poparzeń lub reakcji alergicznych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.