Trwa ładowanie...

Ładunek glikemiczny - co to jest, jak go obliczyć i jak interpretować ładunek glikemiczny posiłków

 Kinga Olchowy
29.02.2024 17:34
Ładunek glikemiczny określa wartość spożywczą określonego produktu węglowodanowego
Ładunek glikemiczny określa wartość spożywczą określonego produktu węglowodanowego (123rf)

Ładunek glikemiczny określa wartość spożywczą określonego produktu węglowodanowego. Jest to parametr nieco dokładniejszy niż indeks glikemiczny, choć często te dwa pojęcia są ze sobą mylone. Jak obliczyć ładunek glikemiczny potrawy, jak interpretować wynik i co to dla nas oznacza?

spis treści

1. Co to jest ładunek glikemiczny?

Ładunek glikemiczny produktu spożywczego to informacja o jego wpływie na zmiany poziomu cukru we krwi. Jest wskaźnikiem, który znacznie ułatwia planowanie posiłków, szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę, insulinooporność lub mających stwierdzony stan przedcukrzycowy.

Jego określanie sprawdza się także w przypadku innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej.

Zobacz film: "Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm"

Obliczenie ładunku glikemicznego jest łatwe i pozwala tak planować codzienną dietę, aby nie musieć z niczego rezygnować, a jednocześnie dbać o zdrowie i trzymać glukozę na właściwym poziomie.

1.1. Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny jest nieco dokładniejszym wskaźnikiem, niż indeks glikemiczny. Nie tylko uwzględnia rodzaj węglowodanów zawartych w danym podukcie czy potrawie, ale także precyzyjnie określa ich ilość.

Indeks glikemiczny (IG) informuje, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Różnią się one jednak pod względem ilości zawartych węglowodanów, dlatego sam indeks to za mało, aby prawidłowo ocenić wpływ danej potrawy na nasz organizm.

Ładunek glikemiczny (ŁG) uwzględnia wszystkie najważniejsze elementy, dzięki czemu pozwala na stworzenie kompletnego dietetycznego obrazu danej potrawy. Dzięki wspólnej pracy ładunku i indeksu glikemicznego możliwe jest ustalenie, że przykładowo produkt o małej zawartości węglowodanów, które mają wysoki IG wykazuje podobny wpływ na organizm, jak duża ilość węglowodanów o niskim indeksie.

1.2. Jak obliczyć ładunek glikemiczny?

Wzór na ładunek glikemiczny jest prosty:

ŁG = W x IG / 100

ŁG to oczywiście ładunek glikemiczny, W oznacza ilość węglowodanów przyswajanych w porcji produktu (w gramach), a IG to indeks glikemiczny produktu. Te dwie wartości należy pomnożyć, a następnie otrzymany wynik podzielić przez 100.

2. Jak interpretować wartość ładunku i indeksu glikemicznego?

Jeśli otrzymany wynik jest mniejszy niż 10, oznacza to, że dany produkt ma niski ładunek glikemiczny. Wartości między 10 a 20 oznaczają średni ŁG, natomiast powyżej 20 mówimy o wysokim ładunku.

Ładunek glikemiczny oraz indeks glikemiczny idą ze sobą w parze, współdziałają i razem wpływają na wartości odżywcze danej potrawy, a co z tym idzie - także na nasz organizm.

Aby prawidłowo określić wpływ danej żywności na poziom cukru we krwi, musimy interpretować wyniki obu tych wskaźników:

  • niski IG i ŁG: poziom cukru rośnie bardzo powoli, długo się utrzymuje i nie zmienia znacznie swojej wartości
  • wysoki IG i ŁG: poziom glukozy rośnie bardzo szybko, następuje mocny wyrzut insuliny, a następnie cukier bardzo mocno spada. Spożywanie tego typu produktów może sprzyjać przybieraniu na wadze - to na przykład białe pieczywo
  • niski IG i wysoki ŁG: poziom cukru rośnie powoli, długo się utrzymuje i stopniowo spada
  • wysoki IG i niski ŁG: poziom cukru rośnie szybko, ale nie osiąga wysokiego poziomu, następnie bardzo szybko wraca do wyjściowego poziomu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze