Lawenda lekarska - charakterystyka, właściwości lecznicze, gdzie kupić
Lawenda lekarska, zwana wąskolistną to niezwykle wyrazista i piękna krzewinka pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Ceniona jest za swoje walory smakowe i lecznicze. W jej składzie znaleźć można m.in. garbniki, trójterpeny oraz kumarynę. Na co pomaga napar z lawendy wąskolistnej? Do jakich potraw warto dodać lawendę?
W tym artykule:
Charakterystyka lawendy lekarskiej
Lawenda lekarska, znana również jako lawenda wąskolistna, bławatka lub czyszczecz posiada nie tylko intensywny aromat, ale również liczne właściwości lecznicze. Pierwotnie, roślina ta uprawiana była w krajach basenu Morza Śródziemnego. Aktualnie, pola pełne tego niedużego półkrzewu spotkać można również w Polsce.
Lawenda wyposażona jest w ciemnozielone liście, a także zdrewniałe u podstawy łodygi. W zależności od odmiany, jej kwiatostany mogą przybierać barwę fioletową, niebieską, różową bądź białą.
Kwitnienie bławatki przypada na okres od czerwca do sierpnia. W kwiatach lawendy wąskolistnej znaleźć można między innymi:
Najcenniejszą substancją zawartą w roślinie jest eteryczny olejek lawendowy.
Właściwości lecznicze lawendy lekarskiej
Lawenda lekarska słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, nawilżająca, regenerująco, tonizująco. Wspomaga gojenie ran oraz podrażnień.
Stosowana w formie wcierki przeciwdziała wypadaniu włosów. Kosmetyki z lawendą wspomagają regenerację naskórka, pomagają pozbyć się problemów skórnych np. trądziku pospolitego.
Na co pomaga napar z lawendy wąskolistnej?
Napar z lawendy wąskolistnej stanowi doskonałe remedium na problemy układu pokarmowego. Picie tej prozdrowotnej mikstury polecane jest osobom zmagającym się z zaparciami, dolegliwościami bólowymi brzucha, zatwardzeniem.
Substancje występujące w bławatce hamują aktywność szkodliwych drobnoustrojów, poprawiają funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, przeciwdziałają rozwojowi chorób układu pokarmowego. Płukanie gardła naparem z lawendy to również naturalne lekarstwo na problemy dotyczące górnych dróg oddechowych. Lawenda działa przeciwzapalnie, antyseptycznie.
Zwalcza ból gardła i ułatwia oddychanie. Przeciwbólowe działanie napoju można wykorzystać również na:
- dolegliwości menstruacyjne,
- migrenę,
- bóle reumatyczne,
- stan zapalny zatok,
- katar.
Jak wykorzystać lawendę lekarską w kuchni?
Lawenda lekarska to nie tylko surowiec leczniczy i kosmetyczny. Z powodzeniem można wykorzystać ją również w kuchni. Roślina doskonale komponuje się z rybami, mięsem drobiowym, owocami morza. Poprawia smak i aromat pieczonych ziemniaków, dressingów oraz sałatek.
Gdzie kupić lawendę lekarską?
Lawenda lekarska, wąskolistna jest dostępna w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. O świeżą roślinę warto zapytać w sklepach ze zdrową żywnością czy delikatesach oferujących produkty wysokiej jakości. Nasiona lawendy zakupić można zarówno stacjonarnie, jak i na aukcjach internetowych.
Kiedy siać lawendę lekarską?
Lawendę lekarską najlepiej siać wprost do gruntu jesienią, na przykład we wrześniu lub w październiku. By cały proces wzrostu rośliny przebiegał poprawnie, nasiona bławatki trzeba umieścić na głębokości 1, maksymalnie 1,5 centrymetra. Wysiana w ogrodzie lawenda może przemarzać, dlatego warto zabezpieczyć ją specjalną włókniną. Odpowiedni materiał uchroni roślinę przed niekorzystnymi warunkami środowiska.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.