Trwa ładowanie...

Legumina - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

 Paula Komendarczuk
24.11.2021 14:43
Legumina to prosty w przygotowaniu deser.
Legumina to prosty w przygotowaniu deser. (adobestock)

Legumina to mączna lub jajeczna potrawa o słodkim smaku. Zwykle serwowana jest tuż po obiedzie, w formie deseru. Najczęściej leguminę dekoruje się świeżymi owocami i polewa miodem, syropem klonowym lub sosem o dowolnym smaku. W przeszłości nazwa ta była używana na określenie wielu różnych dań, obecnie oznacza deser przypominający budyń o stałej konsystencji. Jak zrobić leguminę?

spis treści

1. Co to jest legumina?

Legumina to nazwa słodkich potraw, traktowanych jako deser. Zazwyczaj są to dania mączne lub jajeczne, które serwuje się tuż po obiedzie, ale w okresie PRL-u niektóre z nich były również podawane w porze obiadowej. W Polsce legumina to dania, takie jak:

  • budyń,
  • suflet,
  • omlet,
  • naleśniki,
  • racuchy,
  • pierogi na słodko,
  • pierogi leniwe,
  • makaron,
  • knedle z owocami,
  • ryż na mleku,
  • galaretki,
  • musy,
  • zupy owocowe.

Nazwa ta zdecydowanie częściej kojarzona jest ze słodkim deserem na bazie kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki, przypominającym budyń o bardziej stałej konsystencji.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Legumina może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, z dodatkiem dowolnych owoców, przypraw lub sosów. Jest też potrawą zalecaną dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub otyłością, o ile składa się z mleka odtłuszczonego i chudego twarogu.

Legumina jaglana w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 259 kcal,
  • tłuszcz - 1,48 g,
  • węglowodany - 53,12 g,
  • w tym cukry - 9,09 g,
  • białko - 7,45 g.

2. Przepis na leguminę z kaszy manny

Składniki:

  • 250 g kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka wlewamy śmietankę i mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie mieszamy.

Nie przerywając mieszania wsypujemy kaszę mannę i gotujemy dopóki masa nie stanie się jednolita i gęsta. Do wysokiej foremki o średnicy 18-20 cm wykładamy papier do pieczenia i wylewamy przygotowaną leguminę.

Odstawiamy na blat do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum cztery godziny. Ostatnim krokiem jest pokrojenie deseru w paski i serwowanie ich z dodatkiem świeżych owoców i syropu.

3. Przepis na leguminę cytrynową

Składniki:

  • 4 jajka,
  • łyżka czubata żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, a następnie dolewamy wrzątku, tak by cały proszek się rozpuścił. Do większego naczynia wbijamy jajka, dolewamy soku z jednej cytryny i dokładnie mieszamy.

Ostudzoną żelatynę przelewamy do masy jajecznej, mieszamy i wlewamy do pucharków. Naczynia wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.

4. Przepis na trzywarstwową leguminę

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 50 g żelatyny,
  • 1 truskawkowa galeretka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 cukier wanilinowy.

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i dzielimy na trzy równe porcje. W osobnym naczyniu rozpuszczamy galeretkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

4 białka ubijamy razem z połową szklanki cukru na sztywną pianę, dodajemy przestudzonej żelatyny, mieszamy razem i wylewamy na dno naczynia, posmarowanego masłem.

Całość wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Kolejne 4 białka i pół szklanki cukru ubijamy razem z kakao, łączymy z żelatyną, wylewamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki.

Do zrobienia trzeciej i ostatniej warstwy potrzebujemy ośmiu żółtek, pół szklanki cukru i cukru wanilinowego. Całość ubijamy, mieszamy z żelatyną i wylewamy do naczynia. Wkładamy do zamrażalnika, gdy zastygnie polewamy galaretką i chłodzimy przez kilka godzin.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze