Trwa ładowanie...

Legumina - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

Legumina to mączna lub jajeczna potrawa o słodkim smaku. Zwykle serwowana jest tuż po obiedzie, w formie deseru. Najczęściej leguminę dekoruje się świeżymi owocami i polewa miodem, syropem klonowym lub sosem o dowolnym smaku. W przeszłości nazwa ta była używana na określenie wielu różnych dań, obecnie oznacza deser przypominający budyń o stałej konsystencji. Jak zrobić leguminę?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Co to jest legumina?

Legumina to nazwa słodkich potraw, traktowanych jako deser. Zazwyczaj są to dania mączne lub jajeczne, które serwuje się tuż po obiedzie, ale w okresie PRL-u niektóre z nich były również podawane w porze obiadowej. W Polsce legumina to dania, takie jak:

  • budyń,
  • suflet,
  • omlet,
  • naleśniki,
  • racuchy,
  • pierogi na słodko,
  • pierogi leniwe,
  • makaron,
  • knedle z owocami,
  • ryż na mleku,
  • galaretki,
  • musy,
  • zupy owocowe.

Nazwa ta zdecydowanie częściej kojarzona jest ze słodkim deserem na bazie kaszy manny, kaszy jaglanej lub galaretki, przypominającym budyń o bardziej stałej konsystencji.

Legumina może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, z dodatkiem dowolnych owoców, przypraw lub sosów. Jest też potrawą zalecaną dla osób z nadciśnieniem tętniczym lub otyłością, o ile składa się z mleka odtłuszczonego i chudego twarogu.

Legumina jaglana w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 259 kcal,
  • tłuszcz - 1,48 g,
  • węglowodany - 53,12 g,
  • w tym cukry - 9,09 g,
  • białko - 7,45 g.

2. Przepis na leguminę z kaszy manny

Składniki:

  • 250 g kaszy manny,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka wlewamy śmietankę i mleko, doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, całość dokładnie mieszamy.

Nie przerywając mieszania wsypujemy kaszę mannę i gotujemy dopóki masa nie stanie się jednolita i gęsta. Do wysokiej foremki o średnicy 18-20 cm wykładamy papier do pieczenia i wylewamy przygotowaną leguminę.

Odstawiamy na blat do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na minimum cztery godziny. Ostatnim krokiem jest pokrojenie deseru w paski i serwowanie ich z dodatkiem świeżych owoców i syropu.

3. Przepis na leguminę cytrynową

Składniki:

  • 4 jajka,
  • łyżka czubata żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • cytryna.

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, a następnie dolewamy wrzątku, tak by cały proszek się rozpuścił. Do większego naczynia wbijamy jajka, dolewamy soku z jednej cytryny i dokładnie mieszamy.

Ostudzoną żelatynę przelewamy do masy jajecznej, mieszamy i wlewamy do pucharków. Naczynia wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.

4. Przepis na trzywarstwową leguminę

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 50 g żelatyny,
  • 1 truskawkowa galeretka,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 cukier wanilinowy.

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzątku i dzielimy na trzy równe porcje. W osobnym naczyniu rozpuszczamy galeretkę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

4 białka ubijamy razem z połową szklanki cukru na sztywną pianę, dodajemy przestudzonej żelatyny, mieszamy razem i wylewamy na dno naczynia, posmarowanego masłem.

Całość wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Kolejne 4 białka i pół szklanki cukru ubijamy razem z kakao, łączymy z żelatyną, wylewamy na pierwszą warstwę i wstawiamy do lodówki.

Do zrobienia trzeciej i ostatniej warstwy potrzebujemy ośmiu żółtek, pół szklanki cukru i cukru wanilinowego. Całość ubijamy, mieszamy z żelatyną i wylewamy do naczynia. Wkładamy do zamrażalnika, gdy zastygnie polewamy galaretką i chłodzimy przez kilka godzin.

Zobacz także:

Legumina - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Legumina - kalorie i wartości odżywcze, przepisy (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.