Trwa ładowanie...

Lekarka ostrzega. Dowiedziono, że działa jak kokaina

Dlaczego tak trudno zrezygnować ze słodyczy?
Dlaczego tak trudno zrezygnować ze słodyczy? (Instagram)

Słodkie przysmaki mogą działać na nasz organizm jak kokaina. Badania potwierdzają, że cukier ma właściwości uzależniające. Dr Magdalena Cubała-Kucharska ostrzega też przed szukaniem zamienników.

spis treści

1. Uzależnia jak narkotyk

Eksperci porównują działanie cukru do kokainy. Badania naukowców z Polskiej Akademii Nauk opublikowane na łamach "Translational Psychiatry" wskazują, że kontakt z cukrem wywołuje w mózgu intensywne pobudzenie.

Neurobiolodzy z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN porównali mechanizm zmian w mózgu, do których prowadzi regularne sięganie po cukier i po kokainę.

Zobacz film: "Cukier w trakcie świąt"

W ramach eksperymentu myszy miały stały dostęp do słodkiej wody lub zwykłej wody pitnej, w drugiej grupie zwierzętom wstrzykiwano kokainę. Wnioski dają do myślenia - okazało się, że większość struktur mózgowych aktywowanych przez cukier i kokainę - pokrywała się.

Jedzenie słodyczy uzależnia
Jedzenie słodyczy uzależnia (Adobe Stock)

2. "Słodki smak uwalnia hormony przyjemności"

Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana w nagraniu opublikowanym na Instagramie podkreśla, że każdy może w łatwy sposób uzależnić się od cukru, a co gorsza - nawet od samego słodkiego smaku. Dlaczego?

- Słodki smak stymuluje pewne szlaki w mózgowiu, które uwalniają hormony przyjemności, takie jak dopamina, czy serotonina. Cukier daje nam poczucie bezpieczeństwa, zresztą tradycyjnie w przyrodzie smaki słodkie były tymi bezpieczniejszymi. Mleko matki jest słodkie - wyjaśnia.

- Ale te skoki cukru hodują nam insulinooporność. Nawiasem mówiąc, te skoki też w jakimś sensie dają nam potęgę, poczucie sprawczości, z tym, że następujący potem spadek cukru, wywołany wyrzutem insuliny, sprawia, że czujemy się bardzo osłabieni - dodaje.

Ekspertka podkreśla, że najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie słodkich produktów do minimum.

- Nie uzależniajmy się od cukru i nie szukajmy słodkich smaków zastępczych, dlatego że nie tędy droga. Myślę, że trzeba znaleźć przyjemność... w sałacie - proponuje lekarka.

Badania pokazują, że Polacy mają duży problem z uzależnieniem od cukru. Raport "Ile cukru spożywają Europejczycy?" opracowany przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że w Europie więcej cukru spożywają jedynie Belgowie.

Statystyczny Polak rocznie pochłania ponad 45 kg cukru.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze