Lekarka ostrzega. Dowiedziono, że działa jak kokaina
Słodkie przysmaki mogą działać na nasz organizm jak kokaina. Badania potwierdzają, że cukier ma właściwości uzależniające. Dr Magdalena Cubała-Kucharska ostrzega też przed szukaniem zamienników.
1. Uzależnia jak narkotyk
Eksperci porównują działanie cukru do kokainy. Badania naukowców z Polskiej Akademii Nauk opublikowane na łamach "Translational Psychiatry" wskazują, że kontakt z cukrem wywołuje w mózgu intensywne pobudzenie.
Neurobiolodzy z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN porównali mechanizm zmian w mózgu, do których prowadzi regularne sięganie po cukier i po kokainę.
W ramach eksperymentu myszy miały stały dostęp do słodkiej wody lub zwykłej wody pitnej, w drugiej grupie zwierzętom wstrzykiwano kokainę. Wnioski dają do myślenia - okazało się, że większość struktur mózgowych aktywowanych przez cukier i kokainę - pokrywała się.
2. "Słodki smak uwalnia hormony przyjemności"
Dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana w nagraniu opublikowanym na Instagramie podkreśla, że każdy może w łatwy sposób uzależnić się od cukru, a co gorsza - nawet od samego słodkiego smaku. Dlaczego?
- Słodki smak stymuluje pewne szlaki w mózgowiu, które uwalniają hormony przyjemności, takie jak dopamina, czy serotonina. Cukier daje nam poczucie bezpieczeństwa, zresztą tradycyjnie w przyrodzie smaki słodkie były tymi bezpieczniejszymi. Mleko matki jest słodkie - wyjaśnia.
- Ale te skoki cukru hodują nam insulinooporność. Nawiasem mówiąc, te skoki też w jakimś sensie dają nam potęgę, poczucie sprawczości, z tym, że następujący potem spadek cukru, wywołany wyrzutem insuliny, sprawia, że czujemy się bardzo osłabieni - dodaje.
Ekspertka podkreśla, że najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie słodkich produktów do minimum.
- Nie uzależniajmy się od cukru i nie szukajmy słodkich smaków zastępczych, dlatego że nie tędy droga. Myślę, że trzeba znaleźć przyjemność... w sałacie - proponuje lekarka.
Badania pokazują, że Polacy mają duży problem z uzależnieniem od cukru. Raport "Ile cukru spożywają Europejczycy?" opracowany przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że w Europie więcej cukru spożywają jedynie Belgowie.
Statystyczny Polak rocznie pochłania ponad 45 kg cukru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl