Lekarka ostrzega. Ten błąd popełnia wielu Polaków podczas gotowania rosołu

Choć rosół to narodowa zupa Polaków, to od pewnego czasu bywa nazywany ''zupą mocą'' z uwagi na jej niezwykłe właściwości. Oczywiście pod warunkiem, że zostanie prawidłowo przygotowana. Dr Magdalena Cubała-Kucharska wymienia najważniejsze błędy podczas jej gotowania.

Dr Cubała-Kucharska tłumaczy, dlaczego warto sięgać po rosółDr Cubała-Kucharska tłumaczy, dlaczego warto sięgać po rosół
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram
Karolina Rozmus

Czym jest zupa mocy?

Nasze babcie nie miały żadnych wątpliwości – rosół to nie jest zwykła zupa, ale pełne wartości odżywczych lekarstwo, remedium na szereg chorób, zwłaszcza infekcyjnych. Dziś wiemy, że w rosole kryje się znacznie więcej.

Chodzi o tzw. rosół kolagenowy, zwany też płynnym złotem, czyli bulion gotowany nie tylko na mięsie, ale także na kościach. Bazą potrawy mogą być mostki wołowe, golenie wieprzowe, korpusy i łapki kurze, kości cielęce, a nawet podroby. Wywar gotuje się tradycyjnie z dodatkiem warzyw przez trzy, cztery, a optymalnie – nawet sześć do ośmiu godzin.

Tak przygotowany bulion już w tradycyjnej medycynie chińskiej występował jako środek wzmacniający organizm i lekarstwo na problemy z układem pokarmowym. Wszystko przez to, że rosół jest bogaty w glutaminę, aminokwas wspomagający produkcję pewnego przeciwutleniacza, glutationu. Zawiera też kwas hialuronowy, kolagen, siarczan chondroityny czy glukozaminę, które wspierają stawy, mięśnie, kości i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu.

Zamieniła kubek kawy na rosół

Bulion kolagenowy gotuje się  m.in. na kościach ze szpikiem
Bulion kolagenowy gotuje się m.in. na kościach ze szpikiem © Pixabay

Dziś stał się takim hitem, że można kupić gotowy bulion w słoikach, a nawet w proszku. Dietę bulionową pokochało wiele gwiazd, w tym Salma Hayek czy Gwyneth Paltrow. O tej ostatniej wspomina dr Magdalena Cubała-Kucharska.

- Wyobraźcie sobie, że była kiedyś wegetarianką, natomiast teraz mówi, że dzięki temu, że je dużo rosołów, bulionów ma piękną skórę – wyjaśnia lekarka w nagraniu opublikowanym na Instagramie.

Ekspertka dodaje, że w takich bulionach znajduje się "dużo kolagenu, sporo nukleotydów i różnych innych składników odżywczych jak aminokwasy".

5 błędów podczas gotowania rosołu

By rosół stał się zupą mocy, a nie zupką typu instant, która ma niewiele wartości odżywczych, trzeba pamiętać o kilku zasadach. W jednym z postów dr Cubała wymienia powszechne błędy, popełniane podczas gotowania tej zupy.

Te błędy powtarzamy najczęściej:

  • gotowanie rosołu – ma być gotowany na małej mocy palnika i pod przykrywką, tak żeby "pykał",
  • obieranie warzyw – warzywa powinny być ze skórką, to źródło błonnika, w skórce też kryje się szereg witamin i minerałów,
  • dodatki smakowe – mieszanki przypraw zawierające glutaminian sodu są zakazane, dr Cubała radzi, by doprawić zupę lubczykiem,
  • makaron – lekarka ostrzega, by zachować ostrożność z makaronem, mówi wprost, że rosół "to nie jest spaghetti, tylko esencjonalna zupa, która ma uzupełnić nasze potrzeby żywieniowe",
  • złe mięso – chude filety z kurczaka czy wołowina nie nadają się na rosół; by zupa była smaczna i stała się bulionem kolagenowym, potrzebne jest mięso z kością, "nogi z kurczaka, ma być szponder wołowy i z tego robi się wywary, w których jest bardzo dużo kolagenu, aminokwasów i nukleotydów".

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka