Lekarka pokonała raka w czwartym stadium. Wskazuje, co jadła codziennie
Lekarka Odile Fernandez podkreśla rolę diety jako uzupełnienia terapii onkologicznej. Sama zmagała się z rakiem jajnika i jest przekonana, że w pokonaniu choroby pomogła jej nie tylko chemioterapia, ale również zmiana nawyków żywieniowych. Fernandes wskazuje na trzy produkty, które według niej mają działanie antyrakowe.
1. Zdrowa dieta to jedna z kluczowych zasadach Kodeksu Walki z Rakiem
Kolejne badania potwierdzają, że styl życia ma kolosalne znaczenie dla ograniczenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Podstawa to prawidłowa dieta, zdaniem większości ekspertów - najlepsza jest śródziemnomorska, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników, w tym witamin i mikroelementów.
Pisaliśmy niedawno o tym, że Europejski Kodeks Walki z Rakiem wskazuje otyłość i złą dietę, jako jedne z kluczowych czynników kancerogennych. Mówi się nawet o 13 rodzajach nowotworów związanych z nadmierną wagą, takich jak rak jelita grubego, rak piersi, rak nerki, czy rak żołądka.
Eksperci podkreślają, że podstawą jest terapia, ale z pewnością wzmocnienie organizmu odpowiednią dietą pomoże w walce z trudnym przeciwnikiem.
2. Dieta antyrakowa według Odile Fernandez
Odile Fernandez napisała książkę "Moje przepisy antyrakowe", w której szczegółowo opisuje rolę diety w walce z chorobami onkologicznymi i zdradza konkretne przepisy. Sama toczyła ciężką walkę z rakiem jajnika w bardzo zaawansowanym, czwartym stadium. Lekarka stosowała się do wszystkich standardowo zalecanych terapii, przeszła cykl chemioterapii, ale postanowiła dodatkowo wzmocnić organizm specjalną dietą.
Fernandez wskazuje na trzy kluczowe produkty antyrakowe.
Cebula
Cebula jest znana jako warzywo wzmacniające odporność, dostarcza organizmowi m.in. wit. C, A, B, K i E. Prozdrowotne właściwości cebuli wynikają z zawartości kwercetyny, która jako przeciwutleniacz neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników i obniża ciśnienie krwi. Są badania, które wskazuję również na jej przeciwnowotworowe właściwości, zwłaszcza w przypadku czerwonej cebuli.
Badacze z Uniwersytetu Guelph w Kanadzie wykazali, że zawarta w cebuli kwercetyna aktywuje szlaki, które przeciwdziałają tworzeniu niekorzystnego dla komórek nowotworowych środowiska i zaburzają komunikację między nimi, co z kolei hamuje ich wzrost. Badania opublikowano na łamach "Food Research International".
Czosnek
Czosnek jest numerem jeden jako warzywo stosowane przy wszelkich infekcjach, ale według Fernandez jego zastosowanie może być znacznie szersze. Czosnek ma również właściwości antynowotworowe, nie tylko ze względu na zawartość kwercetyny, ale również alliny, która pod wpływem rozcierania przekształca się w bakteriobójczą allicynę.
Analiza danych pochodzących z siedmiu badań populacyjnych wykazała, że im większe spożycie czosnku, tym niższe ryzyko raka żołądka i raka jelita grubego. Naukowcy z Szangahju wykazali również, że mężczyźni, którzy spożywali więcej niż 10 g warzyw czosnkowatych dziennie, rzadziej zapadali na raka prostaty.
Lekarka wskazuje, że w diecie antyrakowej wystarczy regularne spożywanie codziennie 1-2 roztartych ząbków czosnku.
Brokuły
Badania wykazały, że brokuły ograniczają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i przeciwdziałają niektórym chorobom oczu, m.in. chronią przed kataraktą. Odile Fernandez przekonuje, że ich regularne spożywanie wzmacnia odporność i podnosi poziom estrogenów, co jest korzystne w przypadku pacjentek z rakiem piersi.
Ich właściwości antynowotworowe są wiązane przede wszystkim z obecnością sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Badania wykazały, że też związek wspomaga organizm w usuwaniu substancji toksycznych o potencjale kancerogennym oraz pobudza procesy, które przyczyniają się do obumierania komórek nowotworowych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl