Trwa ładowanie...

Dieta antyrakowa. Tych produktów natychmiast pozbądź się z jadłospisu

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
20.10.2022 19:16
Mięso może zwiększać ryzyko raka
Mięso może zwiększać ryzyko raka (Adobe Stock)

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Podczas gdy jedne produkty mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre choroby, w tym raka, inne mogą to ryzyko znacząco zwiększać. Dowiedz się, które produkty warto włączyć, a które wykluczyć raz na zawsze z naszego jadłospisu, by cieszyć się zdrowiem na długie lata.

spis treści

1. Nadwaga zwiększa ryzyko raka

Nie ma jednej, słusznej diety, która gwarantowałaby nam, że nie zachorujemy na nowotwór. Nie istnieją również produkty żywnościowe, dzięki którym moglibyśmy cudownie wyzdrowieć z choroby nowotworowej. Jedzenie, po które codziennie sięgamy może jednak istotnie wpłynąć na nasze zdrowie. Niektóre produkty działają na organizm pozytywnie, inne z kolei obciążają ciało i mogą powodować wiele różnych schorzeń.

Regularne sięganie po słodzone napoje czy żywność przetworzoną może doprowadzić do nadwagi i otyłości. Ta druga to jedna z głównych przyczyń trzynastu różnych rodzajów nowotworu. Nadmiar kilogramów zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności krążeniowej, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy nadciśnienia. Otyłość prowadzi też do rozwoju raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku czy nowotworu piersi u pacjentek po menopauzie.

Zdrowy i zbilansowany jadłospis pozwala nie tylko czuć się lepiej, ale również stracić nadmiar zbędnych kilogramów. Pacjentom poleca się spożywać jak najmniejsze ilości tłustego mięsa, przetworów, tłustych i kalorycznych serów oraz przetworzonego czerwonego mięsa.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Dieta chroniąca przed rakiem

Dietetycy kliniczni mają jednak coraz większą wiedzą na temat diety obniżającej ryzyko zachorowania na raka. Powinna ona bazować przede wszystkim na produktach bogatych w błonnik oraz przeciwutleniacze. Pacjentom szczególnie poleca się spożywać sałatę, pomarańcze, owoce leśne, owoce morza, orzechy oraz pestki.

Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety to podstawa profilaktyki nowotworowej raka jelita grubego. Taki jadłospis nie uwzględnia przetworzonych, tłustych, niezdrowych pokarmów, np. tłustych kiełbas, mielonek, dań typu fast food, słodkich napojów gazowanych czy napojów alkoholowych.

Wyżej wymienione produkty zdecydowanie lepiej zastąpić potrawami z dodatkiem fasoli, soczewicy, brązowego makaronu. W diecie przeciwnowotworowej szczególne znaczenie odgrywają również brokuły - warzywa bogate w sulforafan, wspierający aktywizowanie produkcji przeciwutleniaczy w organizmie.

Zdolność do redukcji potencjału kancerogennego wykazują również: czosnek, owoce cytrusowe, warzywa kapustowate, cebula. Produkty takie jak kurkuma, tłuszcze omega-3 czy cytrusy wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego, a zielona herbata hamuje wzrost komórek guzowych.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze