Lekarstwa z parapetu
Jeżeli chcemy się zdrowo odżywiać i czerpać moc z warzyw i ziół, to powinny być one świeże. Suszone mają bowiem mniej zdrowotnych właściwości. Dlatego warto posadzić je na parapecie, by móc mieć je pod ręką. Świeże, chrupiące i pełne zdrowia, a do tego zawsze dostępne – czego pragnąć więcej?
Zobacz także: Dobre, bo nasze – oto polskie zamienniki zagranicznych superproduktów
Niezastąpiony imbir
Imbir świetnie sprawdza się przy przeziębieniach, gdy boli nas gardło, w przypadku porannych mdłości i problemów z żołądkiem. Bardzo dobrze rozgrzewa, łagodzi bóle miesiączkowe i migrenowe, działa przeciwobrzękowo i poprawia ukrwienie.
Aby cieszyć się imbirem, należy go moczyć w wodzie przez noc, a potem przysypać ziemią, tak by jedynie jego niewielki kawałek wystawał. Gotowe! Potem tylko czekamy, aż puści korzenie.
Zobacz także: Żółty shot na lepsze trawienie i poprawę pracy wątroby. Przepis Anny Lewandowskiej
Fenkuł
Fenkuł, czyli inaczej koper włoski, w ziołolecznictwie jest stosowany jako środek wykrztuśny, idealny na kaszel. Dodatkowo zwiększa ilość wydzielanego soku żołądkowego, dlatego poleca się go w problemach żołądkowych i w przypadku braku apetytu.
Jeśli marzy nam się świeży, własnej produkcji fenkuł, musimy zostawić piętkę (miejsce, z którego potem wyrosną korzenie). Należy ją lekko zanurzyć w wodzie, tak by znaczna jej część wystawała i czekać, aż puści korzenie. Gdy się one pojawią, możemy delikatnie umieścić piętkę w ziemi.
Czosnek i cebula
To już klasyka hodowli parapetowej. Świeży szczypiorek (zarówno ten z cebuli, jak i czosnku) jest świetnym dodatkiem do twarożków, sałatek czy ziemniaków.
Pobudza on apetyt i poprawia trawienie. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, witaminę C i z grupy B oraz minerały: sód, potas, magnez, fosfor i kwas krzemowy.
Zobacz także: W ten sposób sprawdzisz, czy czosnek pochodzi z Chin czy z Polski
Bazylia
Nie musimy kupować kolejnej doniczki z bazylią, aby móc się cieszyć jej świeżym smakiem. Wystarczy, że weźmiemy kilka łodyg o długości około 4 centymetrów wraz z listkami i umieścimy je w wodzie. Kiedy puszczą korzenie, wysadzamy je do ziemi.
Bazylia (oprócz tego, że jest idealna do dań z pomidorami) ma też inne zalety. Poprawia pracę układu pokarmowego, przeciwdziała wzdęciom, zwiększa apetyt i wydzielanie kwasu żołądkowego. Do tego ma wpływ także na pracę naszego mózgu. Działa przeciwdepresyjne, poprawia nastrój i pomaga zasnąć.
Awokado
Pomimo tego, że jest tłuste, awokado posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest to wspaniałe źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają nasze serce oraz mózg. Oprócz nich awokado zawiera polifenole i flawonoidy oraz bardzo dużo antyoksydantów.
Jego uprawa jest prosta, aczkolwiek trudno jest otrzymać własne owoce. Jeżeli chcemy spróbować, to pestkę należy albo obłożyć mokrymi ręcznikami papierowymi, albo nadziać na wykałaczki, tak by można było je położyć na słoiku. W drugim przypadku pestka powinna sięgać wody, ale nie może być w niej całkowicie zanurzona.
Zobacz także: Jedno awokado dziennie to doskonały sposób na zbicie złego cholesterolu
Dowiedz się więcej:
- Najlepszy sposób na wykorzystanie cytryny. Pomoże pozbyć się tłuszczu
- Oto sposób, jak zmienić kaloryczną bombę w bardzo zdrowy produkt
- To warzywo chroni przed jednym z najgroźniejszych rodzajów raka
- Wielu wierzy, że wspomaga odchudzanie i spala tłuszcz. Oto cała prawda
- Tylko 13 kalorii w 100 gramach. Dietetyczny hit z warzywniaka