Trwa ładowanie...

Lekarz zaleca jeść codziennie. Paliwo dla mózgu, ratunek dla tętnic zapchanych cholesterolem

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 07.11.2022 16:24
Lekarz przekonuje, że warto jeść gorzką czekoladę
Lekarz przekonuje, że warto jeść gorzką czekoladę (Getty Images, Adobe Stock)

Dobre wieści dla fanów słodkości. Jeden rodzaj czekolady ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zdaniem lekarza warto ją włączyć do codziennej diety, bo może nas uchronić przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

spis treści

1. Lekarz zachęca do jedzenia czekolady

Dr Michael Mosley to lekarz oraz dziennikarz, osobowość telewizyjna, a także autor wielu książek na temat zdrowia jelit czy diet. W rozmowie z "Daily Mail" postanowił rozgrzeszyć czekoladę. Przyznał, że niestety jest amatorem słodyczy, więc musi się bardzo pilnować, by w domu ich nie było, zwłaszcza mlecznej czekolady.

Te restrykcyjne zasady nie dotyczą czekolady gorzkiej, na którą pozwala sobie po spożyciu popołudniowego posiłku.

Zobacz film: "Gorzka czekolada a samopoczucie. Zaskakujące wyniki badań Koreańczyków"

- Pomaga zaspokoić mój apetyt na coś słodkiego, jednocześnie oferując potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, poprawa przepływu krwi, obniżenie poziomu insuliny i cholesterolu, a nawet wzmocnienie mózgu – mówi.

Wszystko za sprawą flawonoidów, silnych roślinnych związków bioaktywnych obecnych w ziarnach kakaowca. Są to przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz antocyjanidyny. Pozbawiona ich jest zarówno czekolada mleczna, jak i biała.

2. W jaki sposób czekolada wpływa na zdrowie?

Gorzka czekolada może obniżać ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu
Gorzka czekolada może obniżać ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu (Pixabay)

Przegląd badań opublikowany w czasopiśmie "BMC Medicine" skupił się na głównym składniku czekolady, czyli kakao. Okazało się, że ma ono potencjał obniżania ciśnienia krwi.

Z kolei badanie opublikowane w "Journal of the American Heart Association" wskazuje, że gorzka czekolada, zwłaszcza w połączeniu z migdałami, może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi. W innym badaniu naukowcy odkryli, że słodki przysmak może obniżać poziom frakcji LDL, a zarazem podnosić poziom HDL, czyli "dobrego" cholesterolu.

Jednocześnie wpływa na spowolnienie odkładania blaszki miażdżycowej, odpowiedzialnej za zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu.

Dr Mosley z kolei zwraca uwagę, że flawonoidy w czekoladzie mogą być też pożywką dla bakterii jelitowych produkujących specjalne związki odpowiedzialne za przepływ krwi do mózgu. Efektem tego może być też poprawa pamięci oraz koncentracji dzięki kilku kostkom gorzkiej czekolady dziennie.

A po jaką najlepiej sięgać? Ekspert radzi, by miała 50 proc. zawartości miazgi kakaowej.

- Jest to kompromis między czekoladą z wysoką zawartością kakao, która może być bardzo gorzka, a niską zawartością kakao, która może być kaloryczna i zbyt kusząca, aby sobie na nią pozwolić codziennie – tłumaczy lekarz.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze