Lepiej pić ciepłą czy zimą wodę? Ekspertki wyjaśniają
Picie odpowiedniej ilości wody jest kluczowe dla zdrowia, ale mało z nas zastanawia się nad tym, jaka temperatura wody będzie nam najbardziej służyć. Dietetycy wyjaśniają, kiedy warto sięgnąć po ciepłą, a kiedy po zimną wodę.
1. Dlaczego picie wody jest tak ważne?
Odpowiednie nawodnienie wpływa na wiele aspektów naszego organizmu, od trawienia i samopoczucia po pracę mózgu i kondycję skóry. Zaleca się spożywanie przynajmniej 0,02 litra (czyli 20 ml) wody na każdy kilogram masy ciała, co dla dorosłego człowieka oznacza około 1,5–2 litry płynów dziennie. Istotne jest jednak nie tylko ile pijemy, ale także jaka jest temperatura spożywanej przez nas wody.
Rozpoczęcie dnia od szklanki wody to nawyk, który warto wprowadzić. Dietetyczka Paulina Ihnatowicz podkreśla, że warto, aby ta pierwsza szklanka dnia, była raczej ciepła.
- Ciepła woda wspomaga trawienie. Daje poczucie rozluźnienia mięśni, co pozytywnie wpływa na układ pokarmowy - tłumaczy w jednym ze swoich filmików na Instagramie.
Z kolei dr Hanna Stolińska zaznacza w rozmowie z "Vogue", że ciepła woda to lepszy wybór niż poranna kawa, gdyż zwiększa przepływ krwi przez układ trawienny. Co więcej, ciepła woda daje większe uczucie sytości, pomagając uniknąć przejedzenia.
Nie oznacza to jednak, że zimna woda jest gorsza. Ma ona swoje zalety, szczególnie dla osób dążących do redukcji wagi. Jak zauważa dr Stolińska, zimna woda może przyspieszać metabolizm, ponieważ organizm musi zużyć więcej energii, by ją ogrzać.
Zobacz też: Korzyści z picia wody
2. Kiedy pić zimną, a kiedy ciepłą wodę?
Temperaturę wody warto dostosować do pory dnia i aktywności. Rano i po posiłkach zaleca się picie wody letniej, o temperaturze około 36–38 stopni Celsjusza. Po wysiłku fizycznym lub dla orzeźwienia organizmu odpowiednia będzie woda chłodna, około 15–16 stopni.
Ważne jest również bezpieczeństwo spożywanej wody. Ciepłą wodę najlepiej pić przegotowaną i przestudzoną bądź prosto z butelki.
Jak podkreśla Państwowa Inspekcja Sanitarna, chodzi przede wszystkim o ryzyko związane z drobnoustrojami, a w szczególności groźnymi bakteriami. Ponadto, czynniki takie jak rdza, kamień kotłowy czy miejsca ze spowolnionym przepływem wody mogą zwiększać ryzyko zanieczyszczenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.