Trwa ładowanie...

Lepszy wybór. Ma mniej cholesterolu i kalorii

Avatar placeholder
09.04.2023 16:10
Mięso białe czy czerwone? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Mięso białe czy czerwone? Odpowiedź nie jest taka oczywista (Adobe Stock)

Zarówno czerwone, jak i białe mięso - dostarcza niezbędnych organizmowi wartości odżywczych w postaci białka i żelaza. Jednak to czerwone mięso jest bogatsze w tłuszcz, co sprawia, że jego nadmiar może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego. Jakie rodzaje mięsa będą zatem najzdrowsze?

spis treści

1. Które mięso jest zdrowsze?

Białe mięso ma zwykle niższą zawartość tłuszczu niż mięso czerwone, co czyni je korzystniejszym dla zdrowia. Natomiast mięso czerwone zwykle zawiera więcej białka i żelaza, które jest niezbędne dla produkcji hemoglobiny transportującej tlen w ciele. Czerwone mięso jest jednym z najlepszych źródeł żelaza hemowego, który jest łatwo przyswajalne przez organizm, dlatego odpowiedź, które z nich wybrać, może nie być taka oczywista.

Do mięs białych, a zatem tych z mniejszą zawartością tłuszczu, zalicza się:

  • mięso kurczaka,
  • indyka,
  • królika,
  • cielęcinę.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Białe mięso jest szczególnie polecane osobom z problemami układu krążenia – zawiera mniej cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze.

Do mięs czerwonych, które są zazwyczaj najbardziej kaloryczne, ale jednocześnie bogate nie tylko w żelazo, ale i cynk, magnez i potas, zalicza się:

  • wieprzowinę,
  • wołowinę,
  • baraninę,
  • dziczyznę,
  • koninę,
  • kaczki
  • gęsi.

Które zatem wybrać? Mięso białe z uwagi na to, że jest mniej kaloryczne, jest zdrowszym wyborem, szczególnie dla dzieci, osób otyłych i tych z problemami sercowymi. Mięso białe zawiera mniej żelaza i białka niż mięso czerwone, co oznacza, że może nie być tak sycące.

Mięso czerwone powinno być natomiast spożywane umiarkowanie, ponieważ ma tendencję do podwyższania poziomu cholesterolu. Z drugiej strony jest bardziej pożywne ze względu na wyższą zawartość białka i żelaza. Dlatego zaleca się spożywanie mięsa czerwonego raz na jakiś czas, na przykład kilka razy w ciągu miesiąca, aby uniknąć zbytniego spożycia tłuszczu.

Ostatecznie, wybór między mięsem białym a czerwonym zależy od indywidualnych preferencji smakowych i potrzeb żywieniowych. W obu przypadkach ważne jest, aby spożywać mięso z umiarem i wraz z innymi zdrowymi źródłami pokarmów. Tylko urozmaicona i pełnowartościowa dieta zapewni organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych.

2. Jakie są alternatywy dla mięsa?

Istnieją liczne produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, które zawierają wartościowe białko oraz żelazo i mogą z powodzeniem zastępować wymienione wyżej rodzaje mięs.

Dla tych, którzy chcą zrezygnować z mięsa ssaków lub ptaków, dobrym wyborem są ryby morskie, ponieważ ich białe mięso jest najmniej tłuste spośród produktów zwierzęcych, a ponadto bogate w wartościowe kwasy tłuszczowe.

Alternatywą dla mięsa są również rośliny, takie jak warzywa i rośliny strączkowe, które są bogate w białko i inne cenne składniki odżywcze. Warto więc sięgać po groch, fasolę, ryż, soję, soczewicę oraz warzywa, takie jak dynia, ziemniaki i brokuły. Oprócz białka i żelaza te zawierają w sobie magnez, wapń i potas

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze