"Leśne złoto". Lasy Państwowe mają ważny apel do grzybiarzy
Słyną z wyjątkowego smaku i zdrowotnej mocy. Nic więc dziwnego, że Polacy nazywają je "leśnym złotem". Swoje przeciwpasożytnicze właściwości mogą jednak bardzo szybko stracić. Wystarczy nieodpowiednia obróbka. Jak tego uniknąć?
1. Kurki to źródło zdrowia
Kurki od dawna królują na polskich stołach. Są bardzo popularnym dodatkiem do sosów, zup czy jajecznicy.
Warto pamiętać, że grzyby te są bardzo cenne nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. To także bogate źródło żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B, kwasu foliowego. Zawierają też beta-glukan - rodzaj błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania folory jelitowej. Antybakteryjne właściwości kurki zawdzięczają hitinmannozie i kwasowi trametonolinowemu.
Kluczowe jest jednak ich przygotowanie. Nieodpowiednia obróbka sprawia, że tracą zdrowotne właściwości. Jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu?
2. Zamiast smażyć, ususz
Podczas gdy solenie i smażenie może zaszkodzić kurkom, to właśnie w taki sposób bardzo często przygotowuje się je w polskich kuchniach. Lasy Państwowe wyjaśniają, dlaczego lepiej tego unikać.
Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek.#NadleśnictwoKluczbork pic.twitter.com/Ixcug54BMF
— Lasy Państwowe (@LPanstwowe) September 6, 2022
"Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli" - tłumaczą leśnicy.
Jak więc przyrządzać kurki, żeby były nie tylko smaczne, ale też zachowały zdrowotne właściwości? Zamiast gotowania czy smażenia, lepiej ususzyć grzyby i używać ich jako przyprawę. W tej postaci będzie swietnym dodatkiem do kanapek, kasz, sosów czy sałatek.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtuanej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl