5 z 7Skład majonezu z Biedronki
Na korzyść na pewno działa wysoka zawartość oleju rzepakowego i jaj. W przeciętnej jakości majonezach udział jaj w produkcie wynosi zazwyczaj ok. 3-4 proc. Oprócz tego, producenci zdecydowali się dodać ekstrakty z marchwi i dyni. Mają one za zadanie nadać koloru. Ekspertka wyjaśnia też kwestię zawartości soli wapniowo-disodowej, której nazwa trochę przeraża.
- Ma ona działanie antyutleniające, zapobiega utracie koloru produktu, stabilizuje barwę, jaką w tym przypadku nadały karoteny, czyli ekstrakty z dyni i marchwi – informuje dr Kowalcze. Podkreśla jednocześnie, że na składnik ten należy uważać. W zbyt dużych dawkach może skutkować dolegliwościami jelitowymi. Objawem przedawkowania może być też krwiomocz.
- Aby jednak do niego doszło, trzeba by zjeść ogromne ilości E385 – podkreśla dietetyczka.
Przeczytaj także: Tłuszcz idealny? Wzmacnia serce, obniża cholesterol