Trwa ładowanie...

Liście kaffiru - charakterystyka, zastosowanie, gdzie kupić, czym zastąpić

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
30.04.2024 16:07
Liście kaffiru można dodawać do wielu potraw kuchni tajskiej.
Liście kaffiru można dodawać do wielu potraw kuchni tajskiej. (Pixabay)

Liście kaffiru, znane również jako liście limonki kaffir stanowią doskonały dodatek do potraw azjatyckich, ponieważ nadają im wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku. Co warto o nich wiedzieć? Gdzie je kupić?

spis treści

1. Czym są liście kaffiru?

Liście kaffiru są liśćmi cytrusowego owocu, znanego wszystkim jako limonka kaffir. Liście tej limonki pachną niezwykle intensywnie. Posiadają charakterystyczny cytrusowo-limonkowy aromat oraz eliptyczny kształt. Świeże, posiadają barwę ciemnozieloną.

Dodanie liści kafiru do potraw skutecznie równoważy ostry smak dania. Dania wzbogacone o ten produkt charakteryzują się świeżym, cytrusowym zapachem, nie mają jednak kwaskowatego smaku.

2. Zastosowanie liści kaffiru

Do czego można wykorzystać liść kafiru? Liście kaffiru znalazły zastosowanie w indonezyjskiej medycynie naturalnej. Oprócz tego, przez szefów kuchni wykorzystywane są jako aromatyczna przyprawa. Dodaje się je do potraw kuchni tajskiej oraz kuchni indonezyjskiej.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kafir liście doskonale komponują się z krewetkami, krabami, mięczakami, węgorzem, łososiem, skorupiakami.

W przypadku owoców czy warzyw dobre połącznie uzyskuje się z jabłkami, morelami, bananami, jagodami, borówkami amerykańskimi, cytrusami, orzechami kokoksowymi, bakłażanem, figami, winogronami, mango, grejpfruitami, oliwkami, pomarańczami, pistacjami.

Liście kaffiru doskonale uzupełniają również smak dań mięsnych, dlatego dodaje się je do potraw z mięsem drobiowym, mięsem jagnięcim, wieprzowiną, dziczyzną, baraniną, cielęciną.

Liście kafiru z powodzeniem dodawane są również do alkoholowych drinków czy orzeźwiających napojów. Liście można podawać w całości lub w formie poszarpanych lub posiekanych, drobnych elementów.

Dania, w których można spróbować liści kaffiru to tajskie zielone curry z kurczakiem, tajska zupa tom yum, czy krewetki w marynacie z liści kaffiru.

3. Gdzie kupić liście limonki kaffir?

Liście kaffiru można zakupić zarówno w Internecie, jak i sklepach stacjonarnych. Znaleźć je można nie tylko na aukcjach internetowych, ale również w sklepach zdrową żywnością. Cena tego produktu żywnościowego w Internecie jest nieco niższa. Za 100 gramów mrożonych liści kaffir trzeba zapłacić 11 złotych. 10 gramów suszonych liści limonki kaffir kosztuje z kolei 5,80 zł.

Wielu konsumentów zastanawia się, gdzie kupić świeże liście kafiru. Niestety, to sprawa dość skomplikowana. W polskich sklepach ze zdrową żywnością można zakupić zazwyczaj suszone liście kafiru lub liście kafiru mrożone.

4. Czym zastąpić liście kafiru?

Jeśli nie mamy możliwości zakupienia liści kafiru, możemy zastąpić ten produkt skórką z tradycyjnej, zielonej limonki. Dwa listki limonki kaffir odpowiadają jednej łyżeczce utartej skórki z zielonego cytrusa.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze