Krab - charakterystyka, wartości odżywcze. Jak kupować i przechowywać owoce morza?

Krab to skorupiak, który coraz chętniej wykorzystywany jest w kuchni. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Dowiedz się więcej na jego temat.

Krab – charakterystyka, zastosowanie w kuchni, gotowanie, przygotowanie, wartości odżywcze, kupowanie i przechowywanie, inne owoce morzaKrab – charakterystyka, zastosowanie w kuchni, gotowanie, przygotowanie, wartości odżywcze, kupowanie i przechowywanie, inne owoce morza
Źródło zdjęć: © Flickr

Co to jest krab?

Kraby to skorupiaki, które występują głównie w klimacie tropikalnym. Na świecie występuje około 4500 gatunków krabów. Nieliczne gatunki krabów zasiedliły się w wodach zimnych. W Bałtyku można spotkać następujące gatunki krabów: krab wełnistoszczypcy, brzegowy, amerykański.

Jaki jest wygląd kraba? Skorupiak ten posiada szeroki, okryty twardym pancerzem głowotułów oraz podwinięty pod niego odwłok. Krab ma też dwie pary czułek. Ich odnóża mogą mieć rozpiętość nawet do 3 metrów.

Mięso kraba

Mięso kraba jest jednym z częściej spożywanych ze wszystkich owoców morza i ryb. W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Kraba można gotować, smażyć, można go też wykorzystać jako dodatek do sałatek czy zup.

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Innym pomysłem jest faszerowanie kraba przeróżnymi nadzieniami lub wykorzystanie przetartego mięsa kraba do sosów. Bardzo popularnym daniem z kraba są paluszki krabowe. Należy pamiętać, że najlepszą częścią kraba jest białe mięso, które pochodzi z pancerza oraz mięso z przednich kończyn skorupiaka – ten rodzaj mięsa jest nieco ciemniejszy.

Gotowanie kraba

Skorupiaki, jakimi są kraby, nie są wcale trudne w przygotowaniu. Chcąc ugotować kraba, należy pamiętać o kilku zasadach. Ważne jest, by najpierw kraba włożyć do zamrażalnika – metodę tę, stosuje się po to, by krab zasnął. Wodę, w której będzie się odbywało gotowanie kraba należy osolić i zagotować. Kraba wkładamy do wrzątku. Gotujemy go tak przez około 5-15 minut.

Przygotowanie mięsa kraba

Jak dalej postępować z mięsem kraba? Gdy będzie już ugotowany, a mięso miękkie, trzeba oddzielić je od skorupy. Aby łatwiej było to zrobić, kraba można przekroić na pół. Odnóża należy oderwać od tułowia, a później wyjąć z nich mięso. Robimy to w pierwszej kolejności. Mięso z przekrojonego na pół tułowia kraba wyjmujemy np. przy pomocy widelca.

Wartości odżywcze

Te skorupiaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych. W ich mięsie znajdziemy witaminę B12, kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Ponadto są cennym źródłem takich składników mineralnych jak chociażby potas czy magnez.

Kraby to też skarbnica białka. W 100 gramach kraba jest 101 kcal. Przeciętna waga jednego kraba to z kolei 85 gramów.

Jak kupować i przechowywać owoce morza

Kupując kraba lub inne owoce morza, zawsze należy zwracać baczną uwagę na ich termin przydatności do spożycia. Oczywiście najbardziej wartościowe będzie mięso przygotowane z kraba jeszcze w dniu jego połowu. Na to nie może jednak pozwolić sobie zbyt wiele osób.

Najpopularniejszą opcją więc jest kupienie kraba mrożonego lub w rozmaitych zalewach. Mrożone kraby przechowujemy nie dłużej niż 8 miesięcy. Jeśli natomiast dostaniemy żywego kraba, musimy go przyrządzić i spożyć dosyć szybko. Maksymalnie można go przechowywać 2 dni, w temperaturze 0-5 stopni C.

Zobacz także:

Owoce morza

Oprócz krabów znane i lubiane przez wielu są inne owoce morza. Zaliczamy do nich między innymi homary, krewetki, małże, ostrygi, ośmiornice czy langusty. Wszystkie z owoców morza charakteryzują się bogactwem witamin i minerałów, a także są źródłem pełnowartościowego białka. Warto je więc włączyć do swojej diety.

Ile kalorii ma surowy krab królewski

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna84,0 kcal71,4 kcal
Białko18,29 g15,55 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz0,60 g0,51 g
Tłuszcze nasycone0,09 g0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone0,08 g0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone0,13 g0,11 g
Cholesterol42,0 mg35,7 mg
Witamina C7,00 mg5,95 mg
Równoważnik folianów44,0 µg37,4 µg
Witamina B1 - tiamina0,04 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,04 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,10 mg0,94 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,35 mg0,30 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,15 mg0,13 mg
Witamina B9 - kwas foliowy44,0 µg37,4 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina9,00 µg7,65 µg
Witamina A24,0 i.u.20,4 i.u.
Witamina A7,00 µg RAE5,95 µg RAE
Retinol7,00 µg5,95 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń46,0 mg39,1 mg
Żelazo0,59 mg0,50 mg
Magnez49,0 mg41,7 mg
Fosfor219 mg186 mg
Potas204 mg173 mg
Sód836 mg711 mg
Cynk5,95 mg5,06 mg
Miedź0,92 mg0,78 mg
Mangan0,04 mg0,03 mg
Selen36,4 µg30,9 µg
Woda79,6 g67,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka