Lubisz jajka? Lekarka ma dla ciebie ważną wiadomość
Dla wielu osób jajka to świetny wybór na śniadanie. Można je przygotować na wiele sposobów, a do tego są bardzo sycące. Niektórzy jednak starają się je ograniczać ze względu na cholesterol. Jaka jest jednak prawda?
1. Czy jajka podnoszą cholesterol?
Jedni twierdzą, że jajka można śmiało spożywać każdego dnia, a inni są zdania, że powinno się je jeść z umiarem. Kto ma rację? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia.
- Pamiętajcie, że cholesterol w naszej krwi to wypadkowa dwóch rzeczy, a mianowicie tego, co zjemy, np. w jajkach, które są bardzo bogate w cholesterol oraz tego, co sami wyprodukujemy w wątrobie, nerkach i innych narządach - zauważa na wstępie.
Debatę o jajkach można by więc było zakończyć stwierdzeniem, że liczy się umiar, zdrowy rozsądek i różnorodność w diecie. Dla wielu osób taka odpowiedź może jednak okazać się niewystarczająca.
"Jak masz taką 'urodę' genetyczną, że cholesterol z jaj nie podnosi ci stężenia we krwi - jedz więcej. Ale jak widzisz, że lipidy szybują w górę i tylko w twojej 'bańce informacyjnej' ludzie twierdzą, że to nic takiego - proszę przemyśl sprawę" - apeluje prof. Stachowska w poście na Instagramie.
2. Nie ilość, a jakość
Regularne spożywanie produktów bogatych w cholesterol może sprawić, że jego stężenie we krwi dramatycznie wzrośnie. Nie jest to jednak zasada, nie bez znaczenia jest także to, co tym produktom towarzyszy na talerzu.
- Najczęściej nasza endogenna produkcja w ogóle nie zwraca uwagi na to, ile tych jajek zjemy. Generalnie jajka są elementem tej najzdrowszej diety, polecanej w prewencji miażdżycy, czyli diety śródziemnomorskiej - dodaje ekspertka.
Osoby, które mają problemy z wysokim stężeniem cholesterolu, powinny z rozwagą spożywać jajka, nie należy z nimi przesadzać. W takim przypadku prof. Stachowska radzi sięgać po 4-7 sztuk tygodniowo.
Jajka są też cennym źródłem wielu składników odżywczych, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Wybieraj te dobrej jakości i zachowaj umiar, a na talerzu komponuj je z innymi zdrowymi produktami.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl