Ma ponad 100 lat i ani myśli o emeryturze. Zdradza, że jej sekret to nie tylko geny
Hilda Jaffe to niesamowita kobieta, która mimo swojego wieku jest pełna energii i życia, wciąż też pozostaje aktywna zawodowo - na co dzień pracuje jako przewodnik w jednej z nowojorskich bibliotek. Ta zdrowa i pełna wigoru Amerykanka swoją długowieczność przypisuje nie tylko genetyce.
1. Genetyka… i dieta?
Jaffe jest przekonana, że długowieczność jest w dużej mierze wynikiem dziedziczenia. Jej ojciec dożył prawie 90 lat, a matka nawet przekroczyła ten wiek. Jednak nie tylko geny mają tu znaczenie. Hilda Jaffe nie jest zwolenniczką skomplikowanych diet, ale przestrzega pewnej prostej rutyny żywieniowej.
101-letnia Amerykanka stawia na zdrowe, pożywne posiłki. Co tydzień odwiedza swoją ulubioną lokalną restaurację, gdzie zamawia żytnie tosty i domowe frytki. Jest również wielką fanką jajek, które spożywa na różne sposoby.
W domu Hilda stawia na warzywa. Codziennie na kolację spożywa sałatkę z dodatkiem białka. W ciągu dnia zazwyczaj je swoje ulubione jajka lub małe kanapki z serem lub mięsem.
- Wszyscy moi lekarze są zdumieni moją formą - przyznaje Jaffe.
2. Taka dieta gwarantuje długowieczność
Czy dieta może być sekretem długowieczności stulatki z Nowego Jorku? Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ale szereg badań naukowych na przestrzeni lat dowiódł, że odpowiednia dieta może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i incydentów takich jak zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu, chronić przed cukrzycą typu 2, otyłością, miażdżycą, a nawet zmniejszać ryzyko raka i chorób neurodegeneracyjnych. Wszystkie te schorzenia w konsekwencji wpływają na jakość, ale przede wszystkim długość życia.
Tymczasem w diecie Hildy widać kilka elementów, które warto włączyć do codziennej rutyny. Amerykanka stawia na warzywa i owoce, a te są przede wszystkim źródłem silnych antyoksydantów, które hamują stan zapalny i spowalniają procesy starzenia organizmu. Zawierają również błonnik, podobnie zresztą jak żytnie pieczywo, które jada 101-latka. Błonnik nie tylko dba o prawidłową pracę przewodu pokarmowego, ale też wpływa pozytywnie na poziom glukozy we krwi, ogranicza ryzyko rozwoju raka jelita grubego i zapewnia sytość.
W diecie Jaffe jest jeszcze jeden ważny element - obecność białka pod postacią jaj. Są źródłem wszystkich cennym witamin - poza witaminą C - minerałów oraz makroelementów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jaj może chronić przed anemią, miażdżycą czy chorobą wieńcową i schorzeniami dotykającymi narządu wzroku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl