Ma więcej witamin niż kiszona. Nie przegap jej zbiorów
Czerwiec to miesiąc idealny dla wegetarian i wegan, choć temat świeżych warzyw i owoców powinien interesować każdego. W tym miesiącu kupimy najlepsze sezonowe produkty, które zachwycają smakiem i zachęcają do spędzania czasu w kuchni. Jakie owoce i warzywa są dostępne w czerwcu?
1. Sezonowe czerwcowe owoce
W czerwcu możemy kupić:
Na początku miesiąca na targach i bazarkach pojawią się truskawki, natomiast w drugiej połowie czerwca pyszne czereśnie i porzeczki. To idealny moment na jedzenie owocowych sałatek, a także pysznych babeczek i ciast z galaretką.
2. Sezonowe warzywa w czerwcu
Czerwiec obfituje w świeże warzywa, to miesiąc idealny dla wegetarian i wegan, choć produkty te powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Poniżej przedstawiamy warzywa dostępne w czerwcu:
- warzywa kapustne - kapusta biała (ma niewiele kalorii, za to dużo błonnika i witaminy C – cztery razy więcej niż kapusta kiszona), włoska i czerwona, kalafior, brokuł i kalarepa,
- warzywa liściaste - sałata rzymska, masłowa, lodowa i karbowana, botwina, szpinak, rukola, rukiew wodna, natka z pietruszki,
- warzywa korzeniowe - rzodkiewka, rzodkiew biała, pietruszka, por, czosnek, marchew, szczypiorek i cebula dymka.
- pozostałe warzywa - pomidor, ogórek, fasolka szparagowa, szparagi, bób, groszek cukrowy i zielony, rabarbar, ziemniaki.
Początek czerwca to czas na młodą kapustę białą i czerwoną oraz kalafior. Nieco później pojawi się też kalarepa i brokuł, a także wiele odmian sałat do pysznych sałatek.
To idealny czas na przyrządzenie barszczu lub chłodniku z botwinki z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Czerwiec to również moment na chrupiące pieczywo z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Natomiast jako dodatek do obiadu sprawdzi się mizeria i wszelkiego rodzaju mieszanki sałat z miodem i oliwą z oliwek.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl