Chłodnik litewski - opis, składniki, sposób przygotowania
Chłodnik litewski znany jest również jako chłodnik z botwinką. Jest to pyszna wiosenna zupa, składająca się ze świeżych warzyw. Zimą lubimy jeść potrawy sycące i rozgrzewające. Wiosną i latem natomiast skłaniamy się do dań lżejszych i ochładzających. Taki właśnie jest chłodnik litewski.
Należy pamiętać, że chłodni litewski powinien być podany w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje z dobrym ciemnym chlebem.
Co to jest chłodnik litewski?
Chłodnik litewski to mega dawka beta-karotenu. Jego bogatym źródłem są przede wszystkim liście botwinki. Beta - karoten to silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wieloma nowotworami, oczy przed zaćmą oraz podnosi odporność organizmu, pobudzając produkcję limfocytów.
## Składniki dobrego chłodnika Do przyrządzenia dobrego chłodnika litewskiego będą potrzebne następujące składniki:
Trzy wiosenne zupy
Jak przygotować chłodnik?
Przygotowanie chłodnika litewskiego zaczynamy od opłukania botwinki. Następnie musimy ją pokroić dość drobno, wrzucić do rondelka, zalać 3/4 szklanki wrzątku, zakwasić sokiem z cytryny, posłodzić i gotować ok. 5-8 minut na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia. Do garnka wlać jogurt i roztrzepać. Dodać do niego posiekany koperek i szczypiorek.
Ogórka obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki. Dorzucić do jogurtu. Następnie wlać do garnka ugotowaną botwinkę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i maggi. Ewentualnie dorzucić pokrojone w kostkę jaja. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby zupa się schłodziła i przegryzła.
Potas obecny w chłodniku litewskim pomoże wyregulować poziom wody w organizmie i ciśnienie krwi. Odpowiednia jego dawka pomoże pozbyć się obrzęków, dbając tym samym o zdrowie i urodę naszych nóg. To danie idealne na lato polecane jest w dietach odchudzających, oczyszczających i niskotłuszczowych.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.