Mają najmniej cholesterolu. Te mięsa bez obaw wrzucaj na grilla
Grillowanie to nieodłączny element polskiej majówki. Ten sposób biesiadowania cieszy się dużą popularnością, choć niestety często wiąże się z wyborem ciężkostrawnych, tłustych mięs. Warto zatem rozważyć bardziej przyjazną dla zdrowia opcję. Mięsa białe oraz ryby to produkty, które nie tylko są pełne smaku, ale też posiadają mniej cholesterolu.
1. Ogranicz cholesterol
Cholesterol to jeden z najgorszych wrogów zdrowego stylu życia. Jeśli jest go za dużo, może dojść do rozwoju miażdżycy. To z kolei pierwszy krok do między innymi udaru mózgu, zawału serca czy niewydolności nerek.
W naszym organizmie cholesterol jest produkowany samoistnie w ilości około 60-80 proc. jego całkowitego poziomu. Pozostała część pochodzi z pożywienia. Dobowe spożycie cholesterolu nie powinno przekroczyć 300 mg, co bywa ignorowane przez osoby lubujące się w tłustych daniach (do których należą niektóre tradycyjne polskie potrawy).
Najczęstszym błędem żywieniowym na tym polu jest nadmierne spożywanie wysokoprzetworzonej żywności i tłustych czerwonych mięs. W trakcie przygotowań do wiosenno-letniego grillowania warto więc dokonać bardziej świadomego wyboru pokarmów.
Zaleca się, aby w diecie codziennej znalazło się około 150-170 g chudego mięsa białego lub ryb, które charakteryzują się najniższą zawartością cholesterolu. Metoda przyrządzania jest również kluczowa. Najlepsze będzie grillowanie, pieczenie, gotowanie w wodzie lub na parze albo duszenie. W przypadku smażenia, lepszym wyborem będą oleje roślinne (takie jak tradycyjny rzepakowy czy oliwa z oliwek) niż produkty bogate w tłuszcze nasycone takie jak smalec.
2. Białe mięso i ryby na grilla
Które mięsa są najzdrowsze? Świetną opcją będą piersi z kurczaka lub indyka dostarczające niewielkich ilości cholesterolu.
100 g chudego kurczaka to około 104 mg cholesterolu, w tym zaledwie 3 g tłuszczów nasyconych. Jeszcze korzystniejszy wybór to rezygnacja ze skóry - wtedy 100 g takiej piersi to zaledwie 75 mg cholesterolu, z tego około 0,5 g tłuszczów nasyconych.
Ryby stanowią zdrową alternatywę dla tłustych czerwonych mięs, będąc cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które sprzyjają podniesieniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu HDL.
Najlepszym wyborem będą:
- tuńczyk (36 mg cholesterolu na 100 g),
- śledź (60 mg cholesterolu na 100 g),
- łosoś (63 mg cholesterolu na 100 g),
- pstrąg (70 mg cholesterolu na 100 g),
- makrela (95 mg cholesterolu na 100 g),
Jeżeli preferujemy czerwone mięso, wybór powinien paść na chudsze części. Najlepsze będą:
- polędwica wieprzowa (80 mg cholesterolu na 100 g),
- stek z polędwicy wołowej (92 mg cholesterolu na 100 g).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl