Trwa ładowanie...

Mają najmniej cholesterolu. Te mięsa grilluj bez obaw

 Katarzyna Prus
29.04.2023 15:20
Białe mięso ma mniej cholesterolu
Białe mięso ma mniej cholesterolu (Getty Images)

Grillowanie to niemal obowiązkowy punkt każdej majówki. Polacy to uwielbiają, ale często wybierają tylko tłuste mięso. Tymczasem warto postawić na zdrowszą alternatywę. Znacznie mniej cholesterolu zawierają białe mięsa i ryby, które są równie smaczne.

spis treści

1. Zredukuj cholesterol

Cholesterol to dla zdrowia jeden z najgorszych wrogów. Jeśli jest go za dużo, może dojść do rozwoju miażdżycy. To z kolei pierwszy krok do między innymi udaru mózgu, zawału serca czy niewydolności nerek.

Kurczak ma niską zawartość cholesterolu
Kurczak ma niską zawartość cholesterolu (Getty Images)

Większość, bo około 60-80 proc. cholesterolu - organizm wytwarza sam. Reszta jest dostarczana wraz z pożywieniem. Dziennie nie powinniśmy przekraczać 300 mg cholesterolu, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę i wybierają dietę, w której jest zbyt dużo tłuszczu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Do żywieniowych grzechów należy spożywanie w zbyt dużych ilościach przetworzonej żywności, a także tłustego czerwonego mięsa. Majówkowe grillowanie to dobry moment, by bardziej świadomie wybrać to, co trafi na ruszt.

Warto pamiętać, by w codziennej diecie zapewnić ok. 150-170 g chudego białego mięsa lub ryb. To one mają najmniej cholesterolu.

Ważny jest też sposób, w jaki je przyrządzimy. Najlepsze będzie grillowanie, pieczenie, gotowanie lub duszenie. Jeśli koniecznie chcemy je usmażyć, wybierajmy do tego oleje roślinne (np. oliwę z oliwek) zamiast produktów, które są źródłem tłuszczów nasyconych.

2. Białe mięso i ryby

Jakie mięsa są najzdrowsze? Jednym z najlepszych wyborów będzie pierś kurczaka lub indyka, które zawierają najmniej cholesterolu.

100 g chudych kawałków piersi kurczaka zawiera ok. 104 mg cholesterolu, w tym ok. 3 g tłuszczów nasyconych. Jeszcze lepiej, jeśli zrezygnujemy ze skóry. 100 g takiej piersi kurczaka zawiera ok. 75 mg cholesterolu, w tym ok. 0,5 g tłuszczów nasyconych.

Zdrową alternatywą dla tłustych czerwonych mięs są także ryby. To źródło kwasów tłuszczowych omega-3, który pomagają podwyższyć poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Najlepsze będą:

  • tuńczyk (36 mg cholesterolu na 100 g),
  • śledź (60 mg cholesterolu na 100 g),
  • łosoś (63 mg cholesterolu na 100
  • pstrąg (70 mg cholesterolu na 100 g),
  • makrela (95 mg cholesterolu na 100 g),

Jeśli mamy ochotę na czerwone mięso, wybierzmy chude części. Najlepsza będzie:

  • polędwica wieprzowa (80 mg cholesterolu na 100 g).
  • stek z polędwicy wołowej (92 mg cholesterolu na 100 g).

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze