- mgr Marianna Hall
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Majonez. Dietetyk wyjaśnia, czy słusznie obawiamy się tego produktu?
Większość z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej serwowanej z majonezem. Dodajemy go też do zimnych przekąsek, a czasem jest nawet składnikiem babki.
Od lat majonez znajduje się na czarnej liście najbardziej kalorycznych produktów. Czy rzeczywiście powinniśmy się go obawiać? Czy dbając o zdrowie i szczupłą sylwetkę, należy całkowicie zrezygnować z majonezu?
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jeden z najpopularniejszych owoców. Większość z nas źle go przygotowuje
Bomba kaloryczna
Bez wątpienia majonez to jeden z najbardziej kalorycznych produktów. – W 100 gramach znajdują się 663 kalorie, a w łyżce stołowej są aż 122 kalorie i 12 gramów tłuszczu – wyjaśnia w rozmowie z abcZdrowie dietetyk, Emilia Kołodziejska. Nic dziwnego, że dietetycy radzą, aby maksymalnie ograniczyć jego ilość w codziennej diecie. Czy słusznie?
– Majonez najlepiej traktować jako produkt stosowany "od święta". Nie powinno się go spożywać codziennie, ale jeśli go lubimy, nie musimy też zupełnie z niego rezygnować. Ważne, żeby wybrać majonez dobrej jakości i używać go oszczędnie. Można go również zmieszać z jogurtem, wówczas zjemy go mniej – tłumaczy dietetyk.
Sprawdź również: Matiasy to ściema. Sprzedawcy naciągają nas na potęgę
Cechy dobrego majonezu
Na sklepowych półkach znajdziemy wiele rodzajów majonezu. Jak wybrać najlepszy? Dietetyk Emilia Kołodziejska twierdzi, że większość dostępnych w sprzedaży majonezów ma nie najlepszy skład.
– Producenci, chcąc wyprodukować majonez jak najtańszy i o jak najdłuższej dacie ważności, stosują konserwanty, barwniki i syntetyczne dodatki (np. E-385 EDTA, czyli sól wapniowo-disosodową). Substancje te spożywane w większych ilościach mogą powodować alergie, astmę i inne problemy zdrowotne.
Czy można w takim razie kupić dobry majonez? – Najlepiej sięgać po majonez ze sklepów ze zdrową żywnością lub zrobić go samemu. Zwłaszcza jeśli chcemy podać ten produkt dzieciom – mówi Emilia Kołodziejska.
Ekologiczny majonez jest droższy od tego dostępnego w zwykłych sklepach spożywczych. Za słoiczek o pojemności 250 mililitrów trzeba zapłacić ok. 12-15 złotych.
Na rynku dostępne są też majonezy light o obniżonej zawartości tłuszczu. Czy w trosce o szczupłą sylwetkę warto wybierać takie produkty? – Zdecydowanie nie. Po pierwsze, taki majonez będzie miał w składzie więcej chemii, ponieważ tłuszcz musi być zastąpiony przez inny zagęstnik. Po drugie, majonez light zawiera nieco mniej kalorii, ale w dalszym ciągu sporo. Często jest tak, że jedząc produkty light, pozwalamy sobie na większe ilości, więc paradoksalnie możemy przez to przytyć – wyjaśnia dietetyk.
Olej
Głównym składnikiem majonezu jest olej, który odpowiada za jego wysoką kaloryczność. Musimy jednak pamiętać, że tłuszcze są niezbędnym elementem zdrowej diety i nie można z nich całkowicie rezygnować. Ważne, aby wybierać oleje dobrej jakości, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Produkty te są wysokoenergetyczne, ale dostarczają organizmowi zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym niektóre witaminy - A, D, E i K - rozpuszczają się w tłuszczach i bez nich nie zostaną przyswojone przez organizm.
Aby mieć pewność, że do majonezu trafił dobry olej, najlepiej przygotowywać go samodzielnie. Jeśli jednak decydujemy się na gotowy produkt, powinniśmy dokładnie przeczytać skład na etykiecie. Obecność utwardzonych tłuszczów świadczy o tym, że do produkcji użyto olejów gorszej jakości.
Jajka
Kolejnym składnikiem majonezu są jajka, a konkretnie same żółtka. Zawierają białko, witaminy (A, D, E) oraz związki mineralne (m.in. potas, wapń, fosfor) i powinny być elementem zdrowej diety.
Trudno dowiedzieć się, jakich jajek użyto do produkcji majonezu, który znajdziemy na sklepowych półkach - ich typ nie jest oznaczany w składzie. Pewność możemy mieć jedynie przygotowując majonez samodzielnie - należy wykorzystywać wóczas jajka z chowu ekologicznego, które mają najwięcej wartości odżywczych.
Warto wiedzieć: Dlaczego warto jeść czerwony barszcz?
Musztarda
To właśnie ona nadaje majonezowi najwięcej smaku. Czy musztarda jest zdrowa? Dietetycy nie mają wątpliwości – produkt na bazie ziaren gorczycy zawiera witaminy (zwłaszcza z grupy B), minerały i antyoksydanty.
Szczególnie dobre właściwości dla zdrowia ma musztarda Dijon, do produkcji której stosuje się wino, a nie ocet.
Warto również zwrócić uwagę na to, czy w musztardzie nie znajdują się konserwanty i barwniki – to sztuczne dodatki, które negatywnie wpływają na zdrowie.
Redakcja poleca: Ta choroba najczęściej zabija Polaków. Nie chodzi o nowotwory
Sok z cytryny czy ocet?
Do majonezu należy dodać coś kwaśnego – ocet lub sok cytrynowy. Ze zdrowotnego punktu widzenia najlepiej sięgnąć po sok z cytryny, który jest źródłem witaminy C i ma właściwości odkwaszające organizm.
Dobrym wyborem jest też naturalny ocet jabłkowy, który pozytywnie działa na układ trawienny i ma właściwości przeciwzapalne. Najmniej zdrowy jest ocet spirytusowy.
Przygotowanie domowego majonezu
Do przygotowania potrzebujemy kilku składników: jedno żółtko, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżeczkę musztardy, sól, pieprz oraz ok. 180 mililitrów oleju dobrej jakości (np. słonecznikowego, rzepakowego, z pestek winogron lub oliwy z oliwek).
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski należy wbić żółtko, dodać sól, pieprz, musztardę i sok z cytryny. Ubijać mikserem i w trakcie dolewać olej – stopniowo i małymi porcjami. Po kilku minutach uzyskamy gęsty, puszysty i jasny majonez. Można go przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez ok. 3 - 4 dni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.