Mąka kokosowa - charakterystyka, rodzaje, wartości odżywcze, wskazania, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
Mąka kokosowa z każdym rokiem zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie. Mąka kokosowa jest jedną z najzdrowszych mąk. Jakie są właściwości mąki kokosowej? Do czego ją wykorzystać?
1. Jak powstaje mąka kokosowa
Mąka kokosowa jest produkowana głównie na Filipinach. To właśnie tam odbywa się cały przemysł związany z przetwórstwem kokosów.
Mąka kokosowa powstaje z czystego miąższu kokosa, który jest tłoczony i mielony na zimno. Mąka kokosowa ma delikatny zapach i posmak kokosa. Podczas procesu tłoczenia otrzymuje się olej kokosowy i mleko kokosowe. Mąka kokosowa jest efektem ubocznym procesu produkcji oleju kokosowego oraz mleka kokosowego.
Mąka kokosowa jest to drobno zmielony proszek. Stopień napowietrzenia i lekkości mąki zależy od procesu mielenia kokosa. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, dlatego też stosuje się ja jako zamiennik zwykłych mąk zbożowych.
Cena mąki kokosowej jest różna można kupić ja już od 4 zł za kg do nawet 40 zł za kg.
2. Rodzaje mąki kokosowej
Możemy wyróżnić kilka rodzajów mąki kokosowej. Rodzaj wynika od sposobu produkcji. Mąka kokosowa, która jest otrzymywana metodą mokrą ma jasna barwę i więcej błonnika. W tej mące kokosowej będzie mniej tłuszczu. Głównym produktem tego rodzaju produkcji jest mleko kokosowe.
Druga metoda otrzymywania mąki kokosowej to metoda sucha. Mąka kokosowa otrzymana w ten sposób jest kremowa. Ma dużo białka i tłuszczu. Ta mąka kokosowa jest produktem ubocznym procesu otrzymywania oleju kokosowego.
3. Wartości odżywcze mąki z kokosa
Mąka kokosowa jest uważana za najzdrowszą mąkę. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik i zawiera go 6 razy więcej niż mąka pszenna oraz 2 razy więcej niż otręby. Błonnik zawarty w mące kokosowej jest nierozpuszczalny i dzięki temu dłużej jesteśmy syci. 100 gram mąki kokosowej to 443 kalorii.
Mąka kokosowa jest bogata w białko roślinne. W 100 g mąki kokosowej znajduje się 18 g białka co stanowi 37 proc. dziennego zapotrzebowania. Mąka kokosowa zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny i nie powoduje skoków cukru oraz wyrzutu insuliny.
Miąższ kokosowy jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. W kokosach znajdziemy także: żelazo, selen, magnez, fosfor oraz wapń.
4. Mąka niskowęglowodanowa
Mąka kokosowa jest mąką niskowęglowodanową. Jest polecana osobom, które mają zaburzoną gospodarkę cukrową organizmu. Mąka kokosowa jest polecana osobom chorującym na cukrzycę, insulinooporność.
Mąkę kokosową mogą stosować osoby cierpiące na celiakię. Po mąkę kokosową powinny sięgnąć osoby, które się odchudzają. Mąka kokosowa jest polecana także osobom, które są aktywne fizycznie. Mąkę kokosową powinny spożywać także dzieci i młodzież w okresie wzrostu ponieważ zawiera ona dużo białka.
5. Wpływ mąki na metabolizm
Mąka kokosowa poprawia metabolizm. Dzięki niej poziom glukozy we krwi jest wyrównany. Dzięki mące kokosowej jesteśmy dłużej syci dlatego też jest to produkt odpowiedni dla osób, które są otyłe. Błonnik zawarty w mące kokosowej reguluje wypróżnienia, pomaga uregulować poziom cholesterolu. Dzięki mące kokosowej możemy zapanować nad poziomem „złego” cholesterolu oraz trójglicerydami.
Mąka kokosowa także pozwala usuwać toksyny z organizmu. Dzięki mące kokosowej można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz zawału serca. Mąka kokosowa wpływa także na wzmocnienie układu odpornościowego.
6. Wypieki z mąki kokosowej
Mąka kokosowa główne zastosowanie znalazła we wszelkiego rodzaju wypiekach. Można używać jej do przygotowywania ciast, ciasteczek, trufli, naleśników, spodów do pizzy, chlebka, panierki do mięs. Mąka kokosowa bardzo dobrze zagęści zupy lub sosy.
Ponieważ mąka kokosowa nie zawiera glutenu to wypieki sporządzone na jej bazie będą kruche i łamliwe. Aby zapobiec łamliwości ciasta trzeba dodać do nich jajka.