Mąka krupczatka - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie

Mąka krupczatka to produkt często stosowany w polskiej kuchni. Jest to mąka pszenna o grubszych ziarnach, przypominających kaszkę. Krupczatka świetnie sprawdza się jako składnik kruchych ciast, makaronów, pierogów czy naleśników, ale również jako panierka do kotletów czy zagęszczacz sosów. Co warto wiedzieć o mące krupczatce?

Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna.Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest mąka krupczatka?

Mąka krupczatka to gruboziarnista mąka pszenna, czyli jasna mąka o zwiększonym ziarnie, przypominająca kaszkę. Krupczatka to mąka o typie 450, symbol ten oznacza, że minerały stanowią 0,45% całości produktu.

Ten sam symbol posiada również mąka tortowa, różniąca się grubością ziaren. Mąka krupczatka jest niezastąpiona w polskiej kuchni, używa się jej do słodkich wypieków, panierowania mięsa, robienia makaronów, pierogów czy zagęszczania sosów.

Krupczatka w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 342 kcal,
  • węglowodany - 71,6 g,
  • w tym cukry - 0,5 g,
  • białko - 10,3 g,
  • tłuszcze - 1,6 g,
  • w tym: kwasy tłuszczowe nasycone - 0,2 g,
  • sól - < 0,1 g.

Spożywanie wyrobów z mąki krupczatki w umiarze nie powinno zaszkodzić sylwetce ani negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Krupczatka zawiera związki potasu, wapnia i fosforu.

W związku z tym pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny i nerwowy, a także kondycję zębów czy kości. Dodatkowo witaminy z grupy B mają wpływ na samopoczucie i nastrój, a witamina E przeciwdziała starzeniu się organizmu i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.

Fosfor i wapń zwalczają ból mięśni, wspomagają pracę serca, nerek i mózgu.

Co można zrobić z mąki krupczatki?

Mąka krupczatka pomimo dość specyficznej konsystencji znalazła szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jest używana zarówno do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Ponadto świetnie sprawdza się jako zagęszczacz do zup czy sosów. Zastosowanie mąki krupczatki to:

  • pierogi,
  • kopytka,
  • kluski leniwe,
  • makarony,
  • racuchy,
  • ciasto na pizzę,
  • naleśniki,
  • ciasteczka,
  • ciasta,
  • tarty,
  • kruszonka,
  • panierka do kotletów,
  • zagęszczanie sosów,
  • zagęszczanie zup.

Przeciwwskazania do używania mąki krupczatki

Mąka krupczatka jest bogata w gluten, dzięki czemu jest dość kleista. Z tego względu nie powinny spożywać jej osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na ten składnik.

Dodatkowo krupczatka jest dość kaloryczna i zawiera węglowodany proste, które szybko ulegają trawieniu i powodują wzrost poziomu insuliny we krwi. Z tego powodu powinny unikać jej osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, a także ci, którzy walczą z nadprogramowymi kilogramami.

Warto mieć na uwadze, że mąka może powodować również wystąpienie reakcji alergicznej, objawiającej się świądem, pieczeniem, dusznościami czy pokrzywką na ciele.

Przepis na ciasteczka z mąki krupczatki

Składniki:

  • 350 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 mleczne czekolady.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, masło i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta.

Z masy formujemy niewielkie kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach od siebie. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasteczka na kratkę i studzimy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka