Makaron nie tuczy. Jedz go jeśli chcesz schudnąć - zalecają naukowcy
Makaron tuczy? Nic bardziej mylnego! Włoscy naukowcy właśnie dowiedli, że pasta pomaga zgubić kilka kilogramów i zmniejsza wskaźnik BMI.
Najnowsze badania Włochów pod znakiem zapytania stawiają wcześniejsze ustalenia ekspertów od żywności. Przez lata wierzyliśmy, że duża zawartość węglowodanów w diecie sprzyja tyciu.
Węglowodany bowiem w organizmie zmieniają się w tłuszcz, z ten – jeśli nie jest metabolizowany – odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej.
Badania przeprowadzono na grupie 23 tys. mieszkańców Włoch, zamieszkałych w dwóch różnych regionach kraju. Ankietowani zostali poproszeni o zapisywanie wszystkiego, co zjedli w dzienniku.
Następnie zapiski przedstawiano naukowcom. Ilości makaronu, jakie spożywali były "ustandaryzowane" i porównane do BMI oraz wymiarów pobranych z talii i bioder.
Po analizach danych, naukowcy doszli do wniosku, że nie istnieje powiązanie pomiędzy spożywaniem makaronu a przybieraniem na wadze. Co więcej – osoby, które jadły pastę, były szczuplejsze od tych, którzy unikali tego produktu.
- Analizując antropometryczne dane uczestników i ich nawyki żywieniowe stwierdziliśmy, że spożycie makaronu, w przeciwieństwie do tego, co myśli większość ludzi, wcale nie ma związku ze zwiększeniem masy ciała. Jest wręcz przeciwnie – mówi kierownik badań George Pounis.
Ekspert dodaje, że zebrane przez jego zespół dane jasno pokazują, iż makaron przyczynia się do zdrowego wskaźnika masy ciała, a także zmniejszenia obwodu pasa i rozmiaru bioder.
Licia Iacoviello z Instytutu Neuromed w Pozilli twierdzi, że w świetle tych badań, należy zwrócić uwagę na fakt, iż makaron jest składnikiem diety śródziemnomorskiej. - Jeśli jest spożywany w umiarkowanych ilościach i w towarzystwie takich produktów, jak pomidory, czosnek, cebula, oliwa z oliwek, ser, nie zaszkodzi sylwetce – kończy.