Trwa ładowanie...

Makaron razowy – z czego jest zrobiony, ile jeść, właściwości

Włosi to rekordziści jedzenia makaronu, każdy Włoch wciągu roku spożywa około 30 kilogramów makaronu! Polacy niestety, o wiele mniej, gdyż powstał mit na temat tego produktu, głoszący, że jest tuczący. Jednak czy zainteresowaliście się makaronem razowym? Jeżeli nie to ja zaraz przedstawię wam korzyści płynące z jego spożywania.

Zobacz film: "Makaron nie musi być kaloryczny"

spis treści

1. Z czego jest zrobiony makaron razowy?

Makaron razowy robiony jest z pełnego ziarna pszenicy, na które składają się: łuska, zarodek i bielmo. Proces rafinacji odrzuca łuskę oraz zarodek.

Mąka oczyszczona ma mniej składników odżywczych niż ta z pełnego przemiału, jednak same bielmo dostarczy nam kilku dobrych mikroelementów. Makaron razowy w swoim składzie zawiera cenne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B i witaminę E.

Oprócz tego makaron razowy bogaty jest w cenne dla zdrowia aminokwasy, a także zawiera bardzo dużo błonnika odżywczego.

Makaron razowy przyśpiesza metabolizm
Makaron razowy przyśpiesza metabolizm (123RF)

W makaronie razowym występują również cenne dla zdrowia pierwiastki: cynk,potas, wapń, magnez, żelazo, chrom czy jod.

Makaron razowy nie dość, że jest znakomity w smaku i zawiera źródło dobrych węglowodanów, to jeszcze będzie stanowił idealny składnik obiadów dla osób, które dbają o zdrowe nawyki żywieniowe.

2. Ile jeść makaronu razowego?

Makaron razowy wcale nie ma dużo kalorii, ponieważ w 100 gramach tego produkty, znajdziemy jedynie 140 kalorii. W tych 100 gramach znajdziemy 26g węglowodanów, 1g tłuszczu i 6 g białka.

Oczywiście mowa tu o już ugotowanym makaronie. Generalnie przyjęło się, że makarony jemy średnio 3 razy w tygodniu, już od tej ilości można zauważyć jego pozytywne działanie na zdrowie.

Czy warto jeść makaron?
Czy warto jeść makaron? [6 zdjęć]

Spaghetti, penne, lasagne, cannelloni, tortellini – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępne w...

zobacz galerię

3. Właściwości makaronu

Dzięki sporej zawartości błonnika, poprawia się znacznie metabolizm, nie mamy problemów trawiennych ani zaparć. Makaron razowy polecany jest przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę, z tego względu, iż obniża cukier, a my długo po zjedzeniu makaronu nie będziemy odczuwali głody, w związku z tym nie sięgniemy po niezdrowe i słodkie przekąski.

Błonnik zmniejsza wchłanianie złego cholesterolu, w związku z czym pomaga w walce z wieloma chorobami układy krążenia. Przede wszystkim makaron razowy dodaje niezłego kopa energii, to ważne, jeżeli chcemy w pełni wykorzystać dzień.

Makaron razowy wcale nie jest tuczący, należy wreszcie obalić ten mit! Dodatkowej kaloryczności dodają mu dodatki, po które najczęściej sięgamy przygotowując dania z makaronu.

Chodzi tutaj o różnego rodzaju sosy, sery, gotowe przyprawy itp. Wystarczającym dodatkiem do makaronu będzie oliwa z oliwek oraz ulubione warzywa. Możemy przyrządzać je w dowolny sposób, ale pamiętajmy, aby nie dodawać dużo tłuszczy. Oliwa z oliwek albo olej kokosowy będą wystarczające.

Pamiętajmy, by nie sypać za dużo makaronu, bo pęcznieje w wodzie, 50 gramów na porcję powinno być wystarczające.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Kolejnym atutem jeśli chodzi o przygotowanie makaronu razowego jest szybkość. Szybko się gotuje i gotowy, nie jest to danie skomplikowane, dlatego warto mieć w szafce paczkę makaronu razowego, a szybki, pełnowartościowy i zdrowy obiad, możemy mieć gotowy w 20 minut!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.