Trwa ładowanie...

Makaron z fasolą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:34
Makaron z fasolą
Makaron z fasolą

Połączenie szpinaku i fasolki w tym makaronowym daniu z pewnością jest korzystne dla naszego organizmu. Szpinak zawiera żelazo, wolny kwas foliowy i witaminy, w tym witaminę B11. Znane jest lecznicze działanie szpinaku oraz jego niska kaloryczność.

Składniki:

  • 50 g makaronu tagliatelle,
  • 100 g szpinaku,
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka płatków migdałów,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 zmielony czosnek,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Makaron ugotuj al dente. Fasolkę umyj, pokrój w 5-centymetrowe kawałki i ugotuj. Uważaj, aby nie rozgotować. Na patelni podgrzej szpinak, dodaj ząbek zmiażdżonego czosnku i przyprawy do smaku. Wymieszaj z makaronem i fasolką – dodaj wody, by lepiej się połączyło. Na talerzu posyp płatkami migdałowymi.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie142,47 kcal
Białka7,15 g
Węglowodany15,87 g
Tłuszcze5,72 g
Błonnik7,05 g

Komentarz:

Szpinak wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, proces regulowania odkładania się tłuszczu w organizmie, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Fasola natomiast dostarcza witaminy E i witamin z grupy B. Zawiera także lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Polecamy potrawę wszystkim, którym zależy na dobrej kondycji zarówno ciała, jak i umysłu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze