Makaron z fasolą
Połączenie szpinaku i fasolki w tym makaronowym daniu z pewnością jest korzystne dla naszego organizmu. Szpinak zawiera żelazo, wolny kwas foliowy i witaminy, w tym witaminę B11. Znane jest lecznicze działanie szpinaku oraz jego niska kaloryczność.
Składniki:
- 50 g makaronu tagliatelle,
- 100 g szpinaku,
- 150 g zielonej fasolki szparagowej,
- 1 łyżka płatków migdałów,
- 2 łyżki wody,
- 1 zmielony czosnek,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. Fasolkę umyj, pokrój w 5-centymetrowe kawałki i ugotuj. Uważaj, aby nie rozgotować. Na patelni podgrzej szpinak, dodaj ząbek zmiażdżonego czosnku i przyprawy do smaku. Wymieszaj z makaronem i fasolką – dodaj wody, by lepiej się połączyło. Na talerzu posyp płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 142,47 kcal |
Białka | 7,15 g |
Węglowodany | 15,87 g |
Tłuszcze | 5,72 g |
Błonnik | 7,05 g |
Komentarz:
Szpinak wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, proces regulowania odkładania się tłuszczu w organizmie, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Fasola natomiast dostarcza witaminy E i witamin z grupy B. Zawiera także lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Polecamy potrawę wszystkim, którym zależy na dobrej kondycji zarówno ciała, jak i umysłu.