Makaron z łososiem i serem
O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia słyszeliśmy nieraz. Należy jednak podkreślić również walory smakowe łososia.
Składniki:
Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron. Odcedź i odstaw. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę łososia i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i kapary. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj sery. Mieszaj do momentu, aż się roztopią. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.
Komentarz:
Walorem tego makaronu z rybą oprócz łososia jest ser. Zarówno ten żółty, jak i kozi jest źródłem przeróżnych substancji ważnych dla naszego organizmu. Mleko kozie zawiera procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin w porównaniu do mleka krowiego. Dlatego też wyroby powstałe na jego bazie, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu, na przykład w postaci takiego przepisu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.